Руслан Стефанчук: Солідарність – це наша ефективна зброя проти агресора

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
06 грудня 2022, 22:03

Голова Верховної  Ради України Руслан Стефанчук взяв участь у засіданні Президії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща.

Під час зустрічі Голова Українського Парламенту, разом зі Спікеркою Сеймасу Литви Вікторією Чмілітє-Нільсен та Маршалком Сенату Польщі Томашем Гродзьким, говорили про російську збройну агресію та солідарність з Україною. Також до участі у заході долучився Голова Комітету Конгресу США у закордонних справах Роберт Келлі Менендез.

Руслан Стефанчук принагідно подякував своїм колегам-спікерам та Голові Комітету Конгресу США за підготовку та участь у  Міжпарламентській асамблеї, яка об’єднала великих друзів України, за їхню цілковиту підтримку та відданість спільним цінностям.

 «Ми дуже вдячні і дуже цінуємо вашу підтримку, тому що  знаємо наскільки це сьогодні стає непросто. Але ми усвідомлюємо, що принципи і цінності, за які сьогодні українці кладуть найцінніше, що у них є – своє життя і здоров’я, вартують такої підтримки», — зазначив Руслан Стефанчук під час свого вступного слова.

Він зауважив, що росія останнім часом значно підвищила інтенсивність терористичних ракетних та повітряних ударів по мирних містах України, по об’єктах критичної енергетичної інфраструктури, намагаючись зламати наш опір, використавши морози як зброю проти українців.

«Тому гостро стоїть питання посилення спроможності нашої протиповітряної та протиракетної оборони. І я звертаюся до вас із закликом про солідарність з Україною у цій сфері, тому що  солідарність – це наша ефективна зброя проти агресора», — звернувся до очільників парламентів та представника Конгресу США Голова Парламенту України.

Своєю чергою, Маршалок Сенату Польщі Томаш Гродзький наголосив, що Польща цілком з Україною з перших днів агресії росії і буде залишатися на цих засадах до нашої Перемоги.

«Це агресія проти незалежної держави. Це ляпас для цивілізації, боротьба між варварами і вільним світом. Тому у нас немає альтернативи, окрім перемоги у цій війні. Литва та Польща роблять усе можливе для підтримки наших друзів в Україні. І ми повинні разом виграти цю війну»,— наголосив Голова Сенату Польщі.

Спікерка Сеймасу Литви Вікторія Чмілітє-Нільсен також підтримала своїх колег, запевнивши Голову Українського Парламенту у подальшій співпраці та підтримці України у всіх сферах, які потрібні для її перемоги над агресором.

Голова Комітету Конгресу США у закордонних справах Роберт Келлі Менендез зі свого боку також запевнив присутніх  у тому, що США завжди стоятимуть на боці справедливості та правди, а значить на боці України.

Він наголосив, що світ не має втомлюватися від цієї страшної війни, тому що у сучасному світі не повинно бути такого, щоб одна країна могла безкарно завойовувати іншу.

«Якщо це дозволити, то світовий порядок буде під загрозою. Тому ми повинні послати чіткий меседж агресору, що цього світ не допустить»,—  підкреслив Роберт Келлі Менендез.

За підсумками засідання учасники підготували Резолюцію для ухвалення на ХІІ Сесії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща, яка відбудеться завтра, 7 грудня.