Руслан Стефанчук: Кожен, хто буде придбавати нову монету, буде придбавати новий меседж — «Україна виборола свою свободу»!

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
06 грудня 2022, 19:23


Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у рамках візиту до Литовської Республіки, разом із Головою правління Банку Литви Гедімінасом Шімкусом, узяв участь у презентації випуску срібної колекційної монети, присвяченої Україні та її боротьбі.

Голова Українського Парламенту висловив глибоку вдячність литовському народові за такий подарунок і назвав символічним, що презентація знакової монети відбувається у день великого свята для українців — Дня Збройних Сил України.

«Великі слова подяки я хочу направити від імені Українського народу Литовському народу, за те, що відкрили свої домівки і двері своїх сердець для українців, прийняли їх і створили всі необхідні умови на той період, поки Україна веде визвольну війну за свою незалежність», — наголосив Руслан Стефанчук.

За його словами, така підтримка свідчить не тільки про історичну, а й духовну спорідненість обох народів, яка виражається у певних символах, зокрема монетах, що випускають наші держави.

«Монета, яку ви презентували, це перлина історичних відносин між нашими народами. Я дякую за таку прекрасну ініціативу і, звичайно, за художнє естетичне втілення, тому що насправді тут викарбована поєднана доля наших народів», — прокоментував Руслан Стефанчук сенси, закладені у художньому образі монети. 

Він закцентував, що вітіс (ред.- герб Литви) і тризуб, зображені на монеті, втілюють спільну історію наших держав.

«Тут закладено дуже важливий меседж сьогодення — «Україна бореться за свободу». І кожен, хто буде придбавати цю монету, буде придбавати певний меседж: «Україна виборола свою свободу»», — наголосив Голова Парламенту України у промові.

Своєю чергою, Голова правління Банку Литви Гедімінас Шімкус розповів присутнім про те, як і чим Банк Литви допомагав і допомагає українцям протягом усієї війни, зокрема гуманітарною підтримкою, фінансовими послугами для вимушених переселенців, пожертвами постраждалим від війни колегам в Україні.

«І ми не плануємо зупинятися: на початку наступного року плануємо випустити пам’ятну монету номіналом у 2 євро — «Разом з Україною». Зібрані кошти також будуть спрямовані на підтримку України. Крім того, це буде обігова монета, яка використовуватиметься як платіжний засіб у єврозоні, несучи важливе повідомлення для всієї Європи», — повідомив Гедімінас Шімкус.

Також він наголосив, що представлена сьогодні колекційна монета — це не лише 23,3 г срібла, не лише можливість пожертвувати на благо України. Вона має нумізматичну цінність і є витвором мистецтва, який свідчить про історичні події сьогодення.

«Я твердо вірю, що ця монета буде важливою і у майбутньому, коли Україна захистить свою свободу й буде процвітати як вільна, успішна країна в родині демократичних незалежних європейських держав», — наголосив Голова правління Банку Литви.