Апарат Верховної Ради України та Офіс Сеймасу Литовської Республіки підписали Меморандум про співпрацю

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
06 грудня 2022, 14:41

 Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний та Керівник Офісу Сеймасу Литовської Республіки Модестас Гелбуда підписали Меморандум про співпрацю 6 грудня у Вільнюсі (Литва).

Документ було завізовано у присутності очільників обох парламентів Руслана Стефанчука та Вікторії Чмілітє-Нільсен.

Акт підписано з метою передачі знань у європейських питаннях та встановлення принципів і методів здійснення співпраці між Сторонами.

Зокрема, Меморандум передбачає співробітництво задля підвищення ефективності роботи парламентів, особливо у парламентському нагляді та гармонізації законодавства України з acquis Європейського Союзу; посилення ролі парламентів і парламентської дипломатії; зміцнення міжінституційного діалогу; створення можливостей для розвитку та участі в проектах міжнародного інституційного співробітництва Європейського Союзу та проектах технічної допомоги.

Згідно з документом, Апарат Верховної Ради України і Офіс Сеймасу Литовської Республіки взаємодіятимуть у рамках партнерства шляхом передачі знань, досвіду та найкращих практик щодо організації роботи парламентів, зокрема у сфері європейської інтеграції; парламентського контроль у сфері європейської інтеграції; адаптації та гармонізації національного законодавства із європейським тощо.

Крім того, Меморандум передбачає, що Сторони розвиватимуть взаємне співробітництво у сферах спільного інтересу шляхом інтенсивного діалогу та співпраці щодо нарощування потенціалу експертних служб парламентів, зв'язку та обміну інформацією; передачі професійного досвіду щодо процесу вступу до Європейського Союзу; спільної промоції важливості ролі національних парламентів у процесі євроінтеграції тощо.

Також у документі наголошується на розширенні контактів між Дослідницькою службою Верховної Ради України та Дослідницьким відділом Сеймасу Литовської Республіки для зміцнення відносин та оцінки можливостей майбутньої співпраці шляхом обміну візитами, інформацією та досвідом.