Олександр Корнієнко провів робочу зустріч з Верховним Комісаром ООН з прав людини

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
05 грудня 2022, 12:30

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко провів робочу зустріч із Верховним Комісаром Організації Об’єднаних Націй з прав людини Тюрком Фолькером.

Обговорили, зокрема, притягнення до відповідальності рф за скоєні в Україні звірства, створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо воєнних злочинів рф та питання порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права.

Насамперед від імені Верховної Ради України Перший віцеспікер привітав Тюрка Фолькера з призначенням на посаду Верховного Комісара ООН з прав людини: «Ми готові до співпраці на такому критично важливому напрямі, як захист прав людини». 

«Для нас важливе публічне засудження воєнних злочинів рф Верховним Комісаром ООН, адже країна-агресор руйнує цивільну інфраструктуру ракетами та артилерією», — наголосив Олександр Корнієнко.

 

Водночас Перший заступник Голови Парламенту України зауважив, що «найцінніше — це людські життя, які росія забирає»: «З початку повномасштабного вторгнення російськими збройними силами вбито десятки тисяч мирних жителів України, зокрема, дітей. Те, що роблять окупанти, не вкладається в жодному розумінні слів цивілізованого світу». 

Окрім того, Олександр Корнієнко зазначив, що Президент України Володимир Зеленський закликає до створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо воєнних злочинів рф, який дозволить притягнути винних до відповідальності. «Парламент України бере активну участь у зазначеній ініціативі Президента та активно працює, аби міжнародна спільнота зробила реальні кроки для створення такого трибуналу», — додав він. 

Перший віцеспікер закликав Управління Верховного Комісара ООН з прав людини через наявні у його розпорядженні механізми долучитися до надважливої місії з повернення українських дітей до України, ініційованої Президентом України.

«Нашу країну також надзвичайно турбує ситуація з нашими полоненими — росія утримує в жахливих умовах тисячі українських військовополонених і мирних жителів», — акцентував Олександр Корнієнко, закликавши міжнародні правозахисні механізми знайти всі можливі способи забезпечення моніторингу за дотриманням прав українських військовополонених, відповідно до міжнародного права у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права.

«Усі жорстокості, вбивства та тортури російськими окупантами над українцями має бути припинено, а винні мають бути покарані за звірства», — резюмував Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. 

Присутні народні депутати України обговорили також з колегами питання порушення прав жінок, дітей, примусову депортацію та геноцид Українського народу, про численні злочини, що скоює армія рф на окупованих територіях, про жертв цих злочинів, кількість яких, на жаль, зростає щодня.

Довідково. У зустрічі взяли участь народні депутати України: заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко, заступниця Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Марина Бардіна, Голова підкомітету у справах сім’ї та дітей Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяна Скрипка, заступник голови Комітету з питань правоохоронної діяльності В’ячеслав Медяник.