Захист прав споживачів та ефективний контроль безпечності харчових продуктів. Про що йдеться у законопроекті 8150?

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
05 грудня 2022, 11:43

 

У жовтні 2022 року народні депутати парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики зареєстрували законопроект №8150 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення вимог законодавства про харчові продукти, корми, ветеринарну медицину та благополуччя тварин». Основна мета ініціативи - забезпечення ефективного державного контролю в галузі безпечності та якості харчових продуктів та захист прав споживачів.

Документ розроблявся разом з Мінагрополітики та експертною робочою групою, до якої долучалися представники державних органів (Держпроспоживслужба, МОЗ) та профільних асоціацій (Ліга виробників харчових продуктів, Європейська бізнес асоціація, Американська торгівельна палата в Україні та ін). Документ містить важливі новації для споживачів, бізнесу та держави.

Зокрема, пропонується демонополізація ринку ветпослуг, спрощення для малого бізнесу (дозвіл виробляти харчові продукти тваринного походження на малих потужностях без отримання експлуатаційного дозволу). Пропонується спрощення реєстрації кормів та можливість ввезення кормових добавок, зареєстрованих в ЄС без їх додаткової реєстрації в Україні.

Низка норм дозволить споживачам отримувати безпечну продукцію, зокрема завдяки посиленню гігієнічних вимог та точнішого маркування. Є у документі і євроінтеграційні норми, які сприяють виконанню міжнародних та євроінтеграційних зобов’язань України.

А саме врегульовується поводження з сільськогосподарськими тваринами на рівні європейського законодавства, забезпечується

підготовка осіб з дотримання вимог законодавства про благополуччя тварин.

Утім, деякі пропозиції цього документу викликали негативну реакцію у зоозахисної спільноти. Захисники тварин мають застереження, що виключення норм, які стосуються заборони жорстокого поводження з тваринами, призведуть до послаблення законодавства у цій сфері.

Автори законопроекту, експерти детально ознайомилися з цими застереженнями і мають заспокоїти суспільство - ні про жодне послаблення не йдеться.

По-перше, зазначені норми по факту не виключаються, а переносяться, оскільки вони містяться в закону «Про ветеринарну медицину» №1206, який є базовим законом, що визначає правила поводження з сільськогосподарськими тваринами та умови їх забою. Також відповідну сферу регулюють накази Міністерства економіки від 08.02.2021 №224 (ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання) та наказ Мінагрополітики  від 29.08.2022 №628 (ВИМОГИ до забезпечення благополуччя тварин під час забою та умертвіння).

Норми у зазначених актах є обов'язковими до виконання. А новий Закон України «Про ветеринарну медицину» №1206, якими врегульовується захист сільськогосподарських тварин, є повністю євроінтеграційним, містить максимальний захист тварин від жорстокого поводження та визначає широкий спектр вимог до благополуччя сільськогосподарських тварин, у тому числі під час їх забою, виключаючи будь-які страждання тварин.

Отже, йдеться не про послаблення норм, а про усунення дублювання повноважень і законодавчих колізій. Однак, розуміючи

усю чутливість теми та пересторогу громадянського суспільства, доцільно переглянути положення законопроекту, які викликають застереження.

Наша мета - підтримка аграріїв, виробників, українських споживачів та забезпечння продовольчої безпеки країни та світу. Гуманність, яка є базовим європейським принципом, жодним чином не може бути піддана сумніву.