Олександр Корнієнко: Наша мета — пришвидшити перемогу України та стати частиною європейської родини

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 грудня 2022, 16:01

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко провів робочу зустріч із делегацією Комітету із закордонних справ (AFET) та Підкомітету з питань безпеки та оборони (SEDE) Європейського Парламенту. 

«З моменту початку військової агресії росії проти України у 2014 європарламентарії завжди були поруч із нами, а з початку повномасштабного вторгнення у лютому Європейський Парламент укотре підтвердив свою роль політичного лідера ЄС», — наголосив насамперед Перший віцеспікер, висловивши вдячність за потужну позицію стосовно російської агресії проти України. 

Під час зустрічі Олександр Корнієнко проінформував колег про деокупацію правобережжя Херсона та стан розмінування звільнених територій: «На жаль, звільнення територій приносять одну й ту саму інформацію: стан цих територій жахливий і абсолютно не відповідає будь-яким нормам права». 

«Висловив подяку від імені Українського народу за рішення визнати росію державою-спонсором тероризму — того ж дня, коли відбулася масштабна атака по нашій державі, що підтверджує дійсність та правильність прийняття цієї резолюції», — додав він. 

Окрім того, сторони обговорили безпекову підтримку України в короткостроковій, середньостроковій та довгостроковій перспективах. Як акцентував Перший заступник Голови Парламенту, очікування України — це, по-перше, підтримка обороноздатності держави: «Нам потрібні засоби протиповітряної оборони, озброєння, амуніція та обладнання, щоб урівноважити чисельну перевагу росії та прискорити нашу неминучу перемогу у війні». По-друге, санкції проти агресора: «Дякуємо ЄС за восьмий пакет санкцій, але росія почала новий етап ескалації, тому наступний пакет санкцій має бути ще більш жорстким». По-третє, це питання відповідальності: «Ті, хто почав збройну агресію, є міжнародними злочинцями. Тому нам потрібно створити спеціальний трибунал, який мав би конкретну юрисдикцію щодо злочину агресії проти України». 

«Не оминули дуже важливої для України теми — визнання Голодомору геноцидом Українського народу», — зазначив Олександр Корнієнко. Він повідомив, що  минулого тижня Україна вшановувала пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні, і висловив вдячність, що «слова вшанування жертв цього страшного злочину прозвучали на відкритті останньої пленарної сесії Європарламенту у листопаді». Перший віцеспікер висловив сподівання, що найближчим часом Європейський Парламент також визнає Голодомор геноцидом Українського народу. Щодо чого було отримано підтримку від делегації, яка ідентифікує Голодомор 1932-1933 років в Україні як геноцид Українського народу та закликає країни-члени ЄС та міжнародну спільноту підтримати це визнання й історичну і правову оцінку Голодомору та злочинів радянського режиму.

Окрім того, предметом обговорення стала інтеграція України до Європейського Союзу. «Ми плануємо завершити реалізацію всіх рекомендацій Європейської Комісії до кінця року», — проінформував колег про вже зроблені важливі кроки на шляху євроінтеграції Олександр Корнієнко. Зокрема, у четвер, 1 грудня, Верховна Рада України проголосувала у першому читанні останній із законів із семи рекомендацій Єврокомісії: «Плануємо до 15 грудня вже проголосувати всі закони — на 75 відсотків сім рекомендацій виконані». 

«Віримо, що прогрес України дозволить нам швидко просунутися до початку переговорів про вступ України до Євросоюзу», — насамкінець наголосив Перший віцеспікер.

Довідково. Також у зустрічі взяли участь Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко та Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом Вадим Галайчук.