Перший заступник Голови Комітету з питань антикорупційної політики Я.Юрчишин: За відновлення України повинна заплатити росія!!!

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 грудня 2022, 15:32

 

Триває десятий місяць повномасштабного вторгнення російських окупантів на територію Незалежної України.

Це місяці мужнього протистояння українського народу російському агресору.

Пропри своє бажання «швидкої перемоги над Україною», російський диктатор заплямував свій власний авторитет жорстоким вторгненням, намагаючись показати, що росія є «велікою державою» і домінує над меншими країнами. Однак, замість величі він продемонстрував лише слабку російську армію і зазнає стратегічної поразки.

Визнання світом страшних злочинів путіна і його поплічників стає більш очевидним: невинні жертви, зокрема, убиті українці, геноцид, терор, насилля, руйнування інфраструктури і природного фонду.

У міжнародному праві навмисна шкода природному середовищу вважається воєнним злочином. Збитки, які росія завдала екології України, складають сотні мільярдів гривень. 

На сьогодні, після звільнення деокупованих територій України, попри руйнацію інфраструктури, залишається зруйноване довкілля і виснажені агресором природні ресурси.

За підсумками Всесвітнього фонду природи (WWF) - міжнародної неурядової організації, що займається збереженням природи, дослідженням та відновленням природного середовища, за час повномасштабної агресії рф проти України, зокрема: 20% природоохоронних територій потерпають від війни, у зоні ризику опинилися 2,9 млн га Смарагдової мережі, які є значною частиною природоохоронної мережі Європи і охороняється у межах законодавства ЄС та Ради Європи; під загрозою знищення перебуває 16 Рамсарських об’єктів площею майже 600 000 га, вони мають статус водно-болотних угідь міжнародного значення завдяки їх унікальному біорізноманіттю; окупованими залишаються 8 заповідників та 10 національних природних парків та 3 млн га лісів, уражених війною.

1 грудня у польській Лодзі, перед відкриттям дводенної конференції країн Організації з безпеки та співробітництва в Європі, під час зустрічі з колегами - главами МЗС країн Євросоюзу Верховний представник ЄС із зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель зазначив, що спільно вони розглянуть всі юридичні можливості для того, щоб «росія заплатила за руйнування, які вона спричинила в Україні».

Прикладом міжнародної підтримки України та протистояння російській агресії, Польщею, як організатором конференції, стала відмова у в’їзній візі представнику рф - главі мзс рф сергію лаврову, який перебуває під санкціями ЄС.

Зокрема, вчора Верховна Рада України підтримала заяву щодо нелегітимності перебування рф в ООН і стала першою на міжнародному рівні, хто порушив це питання.

Триває вирішальний момент не лише для України, а й для ліберального світу в цілому. І тому, максимальне застосування санкцій, обмеження перебування рф у членстві ООН та виключенні з інших міжнародних організацій, а також прискорене розслідування злочинів російських військових в Україні і трибунал над путіним та його спільниками й відшкодування завданих збитків агресором - слугуватиме захисту демократії та міжнародного права.

росія має заплатити за відновлення України! А Україна не лише переживе страшні випробування, а знову  розквітне як суверенна, захищена і демократична країна.