Європейські депутати закликали країни-члени ЄС та міжнародну спільноту визнати Голодомор в Україні геноцидом

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 грудня 2022, 15:08

 

Депутати Європейського Парламенту оприлюднили заяву до 90 роковин Голодомору-геноциду в Україні. Про це у Твіттері повідомив один з авторів заяви, депутат ЄП від Литви, Пятрас Ауштрявічюс.

У документі європарламентарі назвали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу, спрямованим на знищення соціальних засад української нації, її давніх традицій, духовної культури та національної самосвідомості. Заяву підписали 58 депутатів-представників Литви, Естонії, Латвії, Німеччини, Польщі, Португалії, Німеччини, Швеції, Словаччини, Румунії, Іспанії, Австрії, Угорщини, Болгарії, Словенії, Данії, Бельгії, Чехії та Фінляндії.

У заяві члени Європарламенту висловлюють солідарність із народом та Урядом України у протистоянні незаконній, неспровокованій і невиправданій агресивній війні з боку росії.

«Непробачним є те, що народ України, який пережив Голодомор, штучно спровокований сталінським режимом 1932-1933 років, що забрав життя мільйонів українців, знову зазнає репресій проти своєї державності та елементарного виживання. Злочини агресії та злочини проти людяності сьогодні здійснюються режимом Путіна, який продовжує прославляти тоталітарний Радянський Союз, його лідерів і політичну спадщину», - йдеться у заяві.

Автори заяви зазначають, що у 90-ті роковини Голодомору історична пам’ять, історичні дослідження, освіта та справедливість важливі як ніколи. Вони наголошують, що важливо пам’ятати не лише про жертви Голодомору, а й про вивчені уроки, щоб не допускати подібних злочинів у майбутньому.

«Ми ідентифікуємо Голодомор 1932-1933 років в Україні як геноцид українського народу, спрямований на знищення соціальних засад української нації, її давніх традицій, духовної культури та національної самосвідомості. Ми закликаємо країни-члени ЄС та міжнародну спільноту підтримати це визнання та підтримати історичну і правову оцінку Голодомору та злочинів радянського режиму».

Також європарламентарі закликали держави-члени ЄС і міжнародну спільноту посилити та прискорити свої зусилля, щоб надати Україні необхідну фінансову, гуманітарну та військову допомогу, зокрема необхідну військову техніку, щоб захистити український народ, зберегти Україну, її суверенітет і відновлення територіальної цілісності.

«Пам’ятаючи про трагічні сторінки історії України та враховуючи виклики загарбницької війни, що триває з боку Росії, ми маємо зробити все можливе для забезпечення демократичного та стабільного майбутнього України та її народу», - йдеться у заяві.

 

Джерело https://twitter.com/petras_petras/status/1598615759130750976?s=20&t=_5F_sGxtbNICjx7BlALBVg