Єгор Чернєв: Україна сподівається на постачання десятків систем ППО і ПРО

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
29 листопада 2022, 21:33

 

Від саміту НАТО, який розпочав роботу в румунському Бухаресті, Україна передовсім очікує рішень щодо передачі максимальної кількості ППО і ПРО, щоб закрити наше небо.

Про це заявив народний депутат, заступник голови Комітету ВР із питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«Нам необхідна максимальна кількість ППО і ПРО, щоб закрити небо над Україною самостійно, тобто без НАТО, але з озброєнням НАТО… Процес передачі таких систем постійний. Останні два засідання у форматі «Рамштайн» були присвячені посиленню ППО України. За цей час нам передали і комплекси Crotale, і Hawk, і NASAMS, і інші системи. Деякі з них більш ефективні проти «Шахедів», деякі – проти ракет», - сказав політик.

За його словами, партнери передають нам те, що можуть, з огляду на їхні можливості.

«Що стосується системи Hawk, то їх виготовили значну кількість під час холодної війни. Їх достатньо у всіх країнах ЄС і не лише там. Сподіваюся, що тут може бути поставлено десятки систем, а не одиниці», - наголосив парламентарій.

Він також додав, що другим важливим напрямком є передача максимальної кількості комплектуючих для швидкого відновлення наших мереж.

«З цим питанням не все просто, оскільки наші мережі проєктувалися ще в СРСР, там інші стандарти у трансформаторах, тому їх складно знайти на складах, вони дорого коштують, довго виготовляються, і лише за раніше підписаним контрактом. Проте наші партнери зараз роблять усе можливе, щоб ті виробники, які є в Європі, максимально допомагали нам з комплектуючими й ми пройшли цю зиму з мінімальними втратами», - підсумував Єгор Чернєв.