Руслан Стефанчук: За те, що зробила росія, має заплатити тільки росія, і в цьому є справедливість

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
29 листопада 2022, 19:57

 

Про це Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зазначив в ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

Він нагадав, що Україна активно працює на міжнародному фронті задля того, щоб росія отримала справедливий вирок за свої страшні діяння та неспровоковану війну. І вже сьогодні рутинна робота в цьому напрямі має ефективні результати, про які ще кілька місяців тому ми не могли навіть мріяти — «від тотального «ні» до визнання на рівні парламентів».

«Є три основних теми, які стосуються визнання. Перша — це визнання голодомору геноцидом українського народу, друге — визнання рф чи режиму, який існує в росії, терористичним та росію — спонсором тероризму; третє — визнання того, що сьогодні росія коїть в Україні, питанням тероризму», — зауважив Руслан Стефанчук, додавши, що всі три питання перетинаються з історичними наслідками існування росії та з її сутністю, як держави-терориста.

Голова Українського Парламенту наголосив, що на цьому складному шляху визнання Україна змогла об’єднати майже всю Європу та світ.

«Це колективне об’єднання навколо не просто України, не просто озброєння України, а навколо того, що Україна бореться за світлу сторону сьогодення, тому що вона — на фарватері, на фронті захисту демократичних цінностей», — наголосив Руслан Стефанчук.

За його словами, попереду ще багато роботи, щоб росія отримала належну оцінку своїм діям та розв’язаній війні, зокрема, йде методична діяльність над виключенням рф з усіх міжнародних організацій таких, як ООН, Рада безпеки ООН тощо.

«Треба чітко зрозуміти: з терористами не розмовляють, їх ізолюють, тому що вони є вірусом, якій шириться цивілізованим світом. Сьогодні визнання цього статусу, фактично, має дорівнювати тому, що росія стає вигнанцем з усього цивілізованого світу», — запевнив Голова Українського Парламенту, наголосивши, що саме така консолідація міжнародних рішень та зусиль вкаже рф на її місце на світовій мапі.

Він також прокоментував рішення Генеральної Асамблеї ООН щодо запровадження механізму компенсації збитків Україні внаслідок цієї війни.

Руслан Стефанчук наголосив, що це рішення політичне, але важливо те, що воно є і стало початком напрацювання юридичного механізму в питанні репарацій. Як приклад, він навів Канаду, яка відповідним законодавчим актом довела, що можна знайти механізми позбавлення рф як держави-агресора, відповідних об’єктів її власності.

За його словами, Парламент України також зараз напрацьовує низку відповідних проектів, які будуть стосуватися, по-перше, позбавлення рф як держави-терориста так званого міжнародного «судового імунітету»; по-друге — питання реалізації майна, яке належить рф чи її олігархам та суб’єктам, і задоволення за рахунок саме цих коштів усіх репараційних вимог, які будуть ставитися Україною.

«За те, що зробила росія, має заплатити тільки росія, і в цьому є справедливість. Маємо разом напрацювати механізм, який дасть можливість покласти увесь «чек» за війну на путіна, його кліку, всю російську федерацію і кожного російського громадянина», — закцентував  Голова Верховної Ради України.