Марія Мезенцева: Зараз на створення спецтрибуналу для Росії є запит не тільки в Україні, а й у всьому світі

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
29 листопада 2022, 11:43

 

Сьогодні міжнародна спільнота проходить тест, а світова конструкція, створена після Другої світової війни з метою запобігання війн і збройних конфліктів, розсипається, як замок із піску, тому що Російська Федерація не виконує взяті на себе зобов’язання в рамках ООН.

Про це заявила народна депутатка, очільниця постійної делегації України у ПАРЄ Марія Мезенцева.

«Україна має один великий запит - на справедливість і правосуддя. Тому триває серйозна робота в межах розслідування воєнних злочинів РФ у нашій державі. Це означає, що кожен випадок руйнування росіянами будинків, запуск кожної ракети, що влучила у мирні об’єкти або вбила когось, буде розслідувано. Це воєнні злочини, злочини проти людяності, а також натяк на потенційний геноцид», - зазначила парламентарій.

Вона наголосила, що окремо розглядається першопричина таких дій - це повномасштабне вторгнення 24 лютого цього року на територію незалежної України держави-терориста Росії.

«Вона повторила цей найвищий злочин агресії, який відбувся в березні 2014 року. І для нас дуже важливо, що продовжується розслідування у рамках співпраці Генеральної прокуратури України щодо документування злочинів Росії, пов’язаних з агресією. Їх уже зафіксовано понад 75 тисяч, із них 45 тисяч є воєнними злочинами», - сказала народна депутатка.

За її словами, Україна наполягає на створенні окремого спеціального трибуналу для покарання винних.

«Над створенням такого трибуналу ми (народні депутати) працюємо разом з Офісом Президента і Міністерством закордонних справ. Сьогодні наша делегація, перебуваючи в Парижі у межах туру адвокації для створення такого спецтрибуналу, говорить про його необхідність, ми розвінчуємо міфи, поширені серед політиків Франції», - розповіла Марія Мезенцева.

На її думку, розробити механізм спецтрибуналу цілком реально.

«На це є запит не тільки в Україні, а й у всьому світі. Зараз нам треба обрати формат – це може бути плацдарм ООН, Ради Європи або договори з країнами-партнерами у двосторонньому форматі. Ми сподіваємося зробити це якнайшвидше й відновити справедливість», - наголосила політикиня.

Вона додала, що 30 грудня в Національній асамблеї (одній із палат парламенту Франції) очікується голосування за створення трибуналу для Росії й притягнення до відповідальності президента РФ Путіна та його найближчого оточення за повторне вторгнення в Україну.