Віцеспікерка Олена Кондратюк: Наше спільне завдання — забезпечити жінкам доступ до ухвалення рішень і справедливого розподілу ресурсів у процесі відбудови України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 листопада 2022, 16:07

 

Рівнозначними цінностями для українського суспільства є правда, повага, взаємодопомога та людяність, оптимізм, сміливість та винахідливість. Усі ці цінності проявилися серед українських жінок під час повномасштабної війни і жінки повинні відігравати важливу роль у процесі повоєнної відбудови України.

Про це Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк сказала під час відкриття Шостого Українського Жіночого Конгресу «Цінності під час війни».

«Українськи жінки вміють будувати, розвивати, навчати, робити успішну кар’єру, виховувати дітей і при необхідності захищати свої родини і свою державу.  Це нова реальність і нові можливості для жінок, які треба визнавати і неможливо переоцінити. Ними треба користатися», — переконана Олена Кондратюк.

За словами Віцеспікерки Українського Парламенту та співзасновниці УЖК, зустрічаючись з багатьма лідерками країн Європи, прем’єрками і спікерками парламентів, «ми кожного разу говоримо про об’єднання зусиль для повоєнної відбудови України. Це велика гуманітарна місія, у якій жінки, на рівних з чоловіками, повинні відіграти ключову роль».

«Наше майбутнє має базуватись на повазі до прав і рівності. Наше спільне завдання сьогодні — забезпечити жінкам доступ до ухвалення рішень і справедливого розподілу ресурсів у процесі відбудови України. У зміцненні архітектури європейської безпеки та захисті спільних цінностей», — наголосила Олена Кондратюк.

Вона також відзначила, що цього року Україна, рішенням Верховної Ради, ратифікувала Стамбульську конвенцію, «за яку ми — Український жіночий конгрес— виступали і яка чітко виокремлює нас, як країну вільну, країну поваги і країну цінностей».

«Перемога у війні і побудова нової країни, відбудова, мають створити в Україні одну з найкращих атмосфер рівності, творчості, відчуття нової справедливості. Адже ми побачили, пережили всі жахи війни. Будуть дуже важливими чуйність і повага до ветеранів і людей з інвалідністю — чия пожертва безцінна! І увага до освіти та просвіти, які мають стати пріоритетами розвитку України», — підкреслила Олена Кондратюк.

Віцеспікерка констатувала, що війна завжди розпочинається там, де зникає свобода слова, культивується перевага однієї нації над іншою, брехня, зникають чесні вибори і зникає чесна конкурентна економіка.

На її переконання, з усім цим приходить неповага і потурання насильству над жінками, обмеження їхніх прав. «Саме тому сьогодні ми маємо поставити наші цінності, цінності вільної України і вільного світу, у центр — як дороговказ побудови справедливого і щасливого майбутнього», - сказала Заступниця Голови Верховної Ради України.

«Війна проявила вічні цінності — Віри, Надії та Любові. Ми віримо, причому одночасно в Бога і в Збройні Сили України. Ми маємо одну спільну і потужну Надію, яка об’єднує всю націю — Надію на Перемогу. Ми пізнали, що таке справжня Любов. До чоловіка чи дитини, до батьків чи друзів, до свого дому і своєї Батьківщини. Четверта цінність, яка іде разом з Вірою, Надією та Любов’ю — це Мудрість. Переконана, нам її вистачить», — зазначила Олена Кондратюк, висловивши упевненість у перемозі України.