У Комітеті з питань економічного розвитку продовжують працювати над законодавством для покращення економічної ситуації в країні

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 листопада 2022, 13:27

«Я казав, що мій закон про приватизацію стане початком великої і системної реформи, подібних яким мало. І це так. З кінця вересня 2022 року загальна кількість учасників онлайн-аукціонів в системі Prozorro.Продажі сягнула 385. Сума переможних ставок - майже 1,4 млрд грн!», - розповідає голова підкомітету з питань регулювання публічних закупівель та ефективного управління державним і комунальним майном Олексій Мовчан.

«Закон мого авторства про масштабну реформу приватизації вже працює і на Полтавщині. На черзі - ЄМК Державного підприємства «Жовтневий спиртовий завод», онлайн-аукціон з приватизації якого відбудеться 7 грудня 2022. ДП спеціалізується на виробництві етилового спирту-ректифікату, технічного спирту та горілки. Стартова ціна лоту - більше 31 млн грн. Кредиторська заборгованість - 60 млн грн. Це найдорожчий на сьогодні об’єкт на Полтавщині, який виставлений на приватизацію. Він має високі перспективи стати магнітом для інвестицій, адже у нього великі потужності. 

Спиртзавод побудований в 1870 році, має багаторічну історію виробництва спиртової продукції. У 1996 році завод було передано «Укрспирту». В 2019 році на підприємстві було проведено ремонт - повністю замінено бражну колону, відремонтовано ректифікаційну колону, теплообмінну апаратуру, встановлено обладнання для зневоднення спиртовмісної суміші та автоматизовано апаратне відділення. Але все одно підприємство не працює на повну потужність.

У 2020 році, після 11 років простою, отримано першу продукцію. Важливо, нові власники ЄМК отримають ліцензії та дозволи, які підприємство мало і до процедури приватизації.

Це підприємство - приклад того, яким неефективним управлінцем може бути держава. Саме тому мій законопроект 7451, який ми прийняли в кінці липня цього року, був таким необхідним. На нього чекали і держава, і підприємства, і інвестори. Цей закон наводить лад в управлінні державного і комунального майна. За три місяці після прийняття законопроекту до державного бюджету надійшло майже 1,5 млрд грн від продажу непотрібних державі об‘єктів.

Онлайн-аукціони успішно проходять по всій Україні, окрім тимчасово окупованих територій або тих, де ведуться бойові дії. Непрацюючі та неефективні підприємства, які роками не приносили доходу державі, переходять у власність приватного бізнесу, що надає можливість створення нових робочих місць, а виробництво і продаж продукції гарантують сплату податків до державного бюджету та підтримку економіки в складні для країни часи.

Український бізнес вмотивований будувати та відновлювати країну, адже приватизація - це гарантія економічного розвитку і процвітання держави в майбутньому».