Мобільний зв’язок в Україні відновлюється, - Комітет з питань цифрової трансформації

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 листопада 2022, 13:11

 

За даними Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій, що діє при Держспецзв’язку, станом на 27 листопада, доступність базових станцій мобільного зв’язку в Україні перевищувала 83%.

Ситуація з мобільним зв'язком покращилася у Чернівецькій, Черкаській, Хмельницькій, Сумській, Рівненській, Полтавській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Житомирській і Закарпатській областях. Завдяки потужній роботі енергетиків, мобільні оператори перепідключили там половину базових станцій. Вчора доступність базових станцій у цих областях перевищувала 90% від їхньої загальної кількості.

Складнощі зі зв’язком можуть відчувати мешканці Одеської області, де 27 листопада доступними були близько 70% базових станцій мобільних операторів. Також у Запорізькій області вчора працювало близько 50% базових станцій українських мобільних операторів, що пов’язано, перш за все, з «діяльністю» російських окупантів.

У решті регіонів, за даними на вчорашній ранок, доступність мереж коливалася від 70% до 90%. Поступово відновлюється мобільний зв'язок на нещодавно деокупованих територіях Херсонщини та Миколаївщини.

У громадян подекуди можуть виникати труднощі з доступом до мережі операторів під час аварійних і планових відключень електроенергії. У таких випадках, нагадаємо, можна використовувати Національний роумінг - можливість телефонувати та надсилати смс із мережі іншого оператора. Для цього в налаштуваннях вашого телефону треба вимкнути функцію автоматичного вибору мережі та підключитися до однієї з інших, доступних, мереж.

Ми просимо не перевантажувати мережу та за потреби користуватися національним роумінгом. Відмовтесь від споживання «важкого» контенту через мобільну мережу, вимкніть автозавантаження медіафайлів у месенджерах. Надавайте перевагу текстовим SMS, а файли, фото та відео надсилайте за допомогою Wi-Fi. Від цих простих дій кожного залежить стійкість мережі в умовах відключення живлення.

На випадок тривалої відсутності зв’язку заздалегідь дізнайтеся, де розташований найближчий Пункт незламності. Знайдіть на приймачах хвилю Українського радіо (мовить у FM- та AM-діапазонах) та слідкуйте за офіційними повідомленнями органів державної влади.

Нагадаємо, що ситуація зі зв’язком однаковою мірою залежить як від безпекової ситуації в регіонах, так і від ситуації з електропостачанням та станом обладнання й мереж операторів.

 

Розумно споживаємо електроенергію та не перевантажуємо мережу операторів! Допомагаємо один одному та разом рухаємось до перемоги!

Все буде Україна!