Єгор Чернєв: Зараз наша основна ціль на міжнародній арені - виключити Росію з Радбезу ООН

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
27 листопада 2022, 10:59

 

Російську Федерацію не пустили на саміт ОБСЄ, не запросили на Мюнхенську конференцію, до того ж Росія не буде головувати у комітеті всесвітнього спадку ЮНЕСКО. І в кремлі прекрасно усвідомлюють, до чого все йде, однак постійно підвищують ставки.

Про це повідомив народний депутат, заступник голови Комітету ВР із питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«У Кремлі все чітко розуміють. Тому весь час підвищують ставки, оскільки Путін – справжній ігроман, який думає, що підвищенням ставок він зможе відігратися й повернути все назад або хоча б залишити все як є. І він це робить лише тому, що йому дозволяли це. Наприклад, реакція на війну в Грузії чи на анексію Криму була досить слабкою, і санкції, що були введені, жодним чином не вплинули на Росію. Тож вона намагається йти до кінця й викрутитися, але у РФ це не вийде. Вона буде виключена з міжнародних організацій, і зараз – це лише перші ластівки. Наша основна ціль – виключити РФ із Радбезу ООН, щоб вона не могла блокувати рішення з безпеки та безпосередньо безпеки України», - сказав політик.

Він додав, що за дев’ять місяців війни уже чітко стало зрозуміло, хто є хто у світі.

«Думаю, що після нашої перемоги діяльність таких структур як Червоний Хрест, наприклад, буде переглянуто. Ті структури, що фінансуються всім світом і не можуть виконувати свої зобов’язання за статутом, мають зникнути. Їхнє місце мають зайняти більш функціональні міжнародні майданчики. Ми поки що намагаємося вмовити той же Червоний Хрест виконувати свої функції, достукатися до РФ і прийти подивитися та проконтролювати те, в яких умовах перебувають наші військовополонені. Проте представники ЧХ так і не відвідали колонію в Оленівці, а їхнє бажання залишається бажанням на папері», - наголосив народний депутат.

За його словами, представники Червоного Хреста отримують листи-відписки з російського боку, проте не виїжджають до лінії розмежування як це зробили члени місії МАГАТЕ.

«Червоний Хрест не тисне на росіян своєю присутністю, не вимагає допуску до полонених. Ми знаємо, що й представники ОБСЄ з 2014 року закривали очі на обстріли українських територій, водночас дуже чітко бачили обстріли Донецька, яких не було. Велика кількість питань накопичилася до ОБСЄ, а зараз накопичуються до ЧХ. Сподіваюся, що їх позиція зміниться. Якщо ж не зміниться, то доведеться поступатися місцем іншим організаціям», - резюмував Єгор Чернєв.