Комітет з прав людини закликає світове співтовариство вжити всіх можливих заходів для всеосяжної міжнародної ізоляції РФ, у тому числі щодо членства Росії в міжнародних організаціях та органах, зокрема таких як Рада Безпеки ООН

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
23 листопада 2022, 17:42

 

23 листопада Європарламент підтримав резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму.

       У документі визнається, що Росія здійснює "невибіркові атаки на житлові райони та цивільну інфраструктуру" в Україні, в результаті чого вже загинули тисячі людей.

       Росія, порушуючи принципи Статуту ООН, спричинила гуманітарну кризу в Маріуполі та зруйнувала 95% міста, перекриває доступ українців до газу, електроенергії, води та інтернету, а також до основних товарів і послуг.

       "Європарламент наголошує, що цілеспрямовані напади та звірства, здійснювані Російською Федерацією проти цивільного населення України, руйнування цивільної інфраструктури та інші серйозні порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права становлять акти терору проти українського населення та є воєнними злочинами; висловлює своє беззастережне обурення і засуджує ці напади і звірства та інші акти, які Росія вчиняє для досягнення своїх деструктивних політичних цілей в Україні та на території інших країн; у світлі вищезазначеного визнає Росію державою-спонсором тероризму та державою, яка використовує засоби тероризму", - йдеться у тексті резолюції.

       В цей же день, Росія продовжила свої ракетні атаки, ціллю яких стали переважно об'єкти генерації, що спричинило системну аварію та масові знеструмлення споживачів в Україні. Специфіка атаки  стала причиною зупинки атомних електростанцій. Україна пережила блекаут. Відновлення живлення в країні триває значно довше, ніж після попередніх атак.

       Черговий масований ракетний обстріл також спричинив загибель та поранення мирних жителів.

       Так, тільки за 24 листопада в Україні внаслідок ракетних ударів постраждали цивільні особи:

       15 загиблих;

       27 поранених.

       Загалом з 24 лютого постраждало цивільних осіб:

       7 288 загиблих (з них 440 дітей);

       10 982 поранених (з них 849 дітей).

       Росія повинна принести покарання за свої злочини!

       Закликаємо світове співтовариство вжити всіх можливих заходів для всеосяжної міжнародної ізоляції РФ, у тому числі щодо членства Росії в міжнародних організаціях та органах, зокрема таких як Рада Безпеки ООН. Необхідно прискорити роботу над дев’ятим пакетом санкцій проти РФ.

       Держава-терорист, яка нічого не дає світу крім терору, деформації та дестабілізації має бути зупинена та ізольована! У світі не має залишитись жодної можливості для терору!