Зараз є важливим синхронне визнання росії державою-спонсором тероризму на рівні парламентів країн світу, — Руслан Стефанчук

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
23 листопада 2022, 20:27

Про це Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зазначив  у ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

Він зазначив, що сьогоднішнє рішення  Європейського Парламенту про  визнання росії країною-спонсором тероризму є історичним. Воно стало  справедливим наслідком потужної, поступової роботи всіх гілок української влади та міжнародної спільноти.

«Нарешті світ почав називати речі своїми іменами: росія — це держава-терорист, росія спонсорує тероризм, російський режим — це терористичний режим, росія веде війну не з Українськими Збройними Силами, а воює проти населення України. На світовому рівні визнано сутність рф, і не просто окремими парламентами чи країнами, а великими спільнотами», —підкреслив Голова Українського Парламенту.

Він додав, що резолюція ЄП — це насамперед політична заява, однак статус «держави-терориста» чи «держави – спонсора тероризму» є правовим і тягне за собою наслідки більш жорстких санкцій та більш серйозної ізоляції рф. Зокрема, це рішення, за його словами, стане визначальним при формуванні переліку дев’ятого пакету санкцій, який росія отримає найближчим часом.

«Сьогоднішнє рішення Європейського Парламенту стане каталізатором для багатьох країн світу.

Держава, яка носить такий статус, вважається нерукотисканою і будь-хто, хто працює з нею, буде піддаватися найжорсткішим санкціям з боку країн ЄС, США, Канади, Великої Британії, азійського світу.  Тому для нас дуже важливо зараз синхронне визнання росії державою-спонсором тероризму на рівні парламентів країн світу», — наголосив Руслан Стефанчук.

Він також принагідно подякував всьому Європейському Парламенту та його Президентці Роберті Мецолі за таку потужну підтримку та процитував її слова: «Ми з вами. Ми робимо це для вас».