росія держава-спонсор тероризму! Світ сприймає її саме такою, якою вона стала

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
23 листопада 2022, 20:07

273 доби триває російське широкомасштабне вторгнення в Україну. Упродовж цього часу росія постійно застосовує методи ракетного терору проти мирних жителів України та чинить терористичний тиск на інші країни Європи.

Так, нещодавно Запорізька АЕС знову опинилася на межі ядерної аварії. російські військові вдалися до найінтенсивніших обстрілів її території за весь час. Загалом зафіксовано щонайменше 12 ударів. За інформацією ДП «НАЕК «Енергоатом» характер та перелік пошкодженого обладнання атомної електростанції свідчить про те, що окупанти цілили та вивели з ладу саме ту інфраструктуру, яка була необхідна для запуску 5 та 6 енергоблоків і відновлення виробництва електроенергії для потреб України.

Такі цілеспрямовані дії країни-агресора наражають на небезпеку весь світ, а їх наслідки можуть бути набагато жахливішими.

Незважаючи на спроби росії залякати Україну та вплинути на міжнародну спільноту, початок тижня ознаменувався прийняттям політично-важливих рішень.

21 листопада Парламентська асамблея НАТО, на щорічній сесії в Мадриді, одноголосно ухвалила резолюцію, якою визнала росію державою-терористом та закликала уряди країн Альянсу «чітко заявити, що російська держава за нинішнього режиму є терористичною». Прийняття цієї резолюції свідчить про розуміння парламентарями Асамблеї ключових питань, що впливають на безпеку євроатлантичного регіону, і відповідно відображає настрої парламентів країн НАТО.

А сьогодні, Резолюцію про визнання росії державою-спонсором тероризму та державою, яка використовує засоби тероризму, більшістю голосів, підтримав Європейський парламент: «за» – 494 депутати, «проти» – 58, ще 44 утрималися.

У своїй Резолюції Європарламент наголосив, що «цілеспрямовані напади та звірства, здійснювані російською федерацією проти цивільного населення України, руйнування цивільної інфраструктури та інші серйозні порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права становлять акти терору проти українського населення та є воєнними злочинами».

Одним із не менш важливих наслідків прийняття Резолюції став заклик Європарламенту до Європейського Союзу та його держав-членів розробити правову базу для визначення держав, як спонсорів тероризму, та механізмів обмежувальних заходів проти таких країн.

Згодом це дозволить розглянути питання про внесення росії до такого списку держав-спонсорів тероризму та стане дієвим запобіжником для інших держав не наслідувати терористичні дії.
Дуже важливо, що нас слухають, чують і нас розуміють.
 
 
Заступник Голови Комітету
з питань антикорупційної політики                                                    О. МОШЕНЕЦЬ