Парламентська делегація на чолі з Олександром Корнієнком зустрілась із представниками Індонезії, Сінгапуру та Тимор-Лешті на полях Генасамблеї МА АСЕАН у Камбоджі

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
23 листопада 2022, 12:59

 

Забезпечення продовольчої безпеки світу, посилення міжпарламентських зв’язків, а також підтримка України в міжнародних організаціях. Такими були основні питання під час роботи на полях завершального третього дня візиту та роботи у межах 43-ї Генеральної асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Асоціації держав Південно-Східної Азії (МА АСЕАН, ASEAN Inter-Parliamentary Assembly) AIPA української делегації на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком до Королівства Камбоджа.

«Індонезія — друг України, ми цінуємо ваш внесок у нашу перемогу», — наголосив Перший заступник Голови Парламенту України під час зустрічі з Головою Комітету міжпарламентських зв’язків Федлі Зон, висловивши вдячність, що сторону України чують в АСЕАН. Олександр Корнієнко зазначив, що Індонезія та Україна зараз перебувають у гарних відносинах і потребують подальшої плідної співпраці для здійснення планів майбутнього співробітництва. Він акцентував, що у Верховній Раді України активна та інтенсивна депутатська група з міжпарламентських зв’язків з Республікою Індонезія. Крім того, Перший віцеспікер нагадав, наскільки важливою є участь Індонезії у Міжнародній Кримській платформі. 

«Сінгапур негайно відреагував на події в Україні і запровадив жорсткі санкції проти російської федерації», — зазначив під час зустрічі зі Спікером Парламенту Республіки Сінгапур Тан Чуан-Джином Олександр Корнієнко. Українська делегація висловила вдячність за «життєво важливу підтримку та позицію Сінгапуру в ООН»: «Для нас дуже приємно мати великих друзів у Південно-Східній Азії, адже разом можемо створити сильне об’єднання не лише між нами, але й із представниками усього регіону». Також під час розмови сторони порушили питання відновлення української інфраструктури, виробництва української металургії, а також стабільність, попри розв’язану росією війну, агросектору. Водночас Перший віцеспікер запросив колег відвідати Україну для продовження продуктивного діалогу між нашими країнами. 

«Велика подяка від тимчасових біженців, українців, які постраждали від російської агресії, за гуманітарну підтримку», — заявив Олександр Корнієнко під час робочої зустрічі з парламентською делегацією АІРА Демократичної Республіки Тимор-Лешті. Водночас він висловив вдячність за підтримку України в Генеральній асамблеї ООН. «Співробітництво між нашими країнами досить сильне, маємо міжпарламентську комунікацію, але це перша в історії зустріч», — наголосив, крім того, Перший віцеспікер, висловивши сподівання, що «у майбутньому відносини між країнами будуть сильнішими й тіснішими». 

«Україна бореться за незалежність кілька століть. Але теперішня агресія рф — не щось нове, це частина великого процесу у боротьбі за незалежність України. І ми переможемо», — насамкінець резюмував Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. 

До складу української делегації також входять народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва: Голова Комітету Олександр Мережко та членкиня Комітету Ольга Руденко.

Довідково. Міжпарламентська Асамблея Асоціації держав Південно-Східної Азії (МА АСЕАН, ASEAN Inter-Parliamentary Assembly) утворена у 1977 році з метою підтримання регулярних контактів та координації дій між законодавчими органами держав-членів АСЕАН, а також для налагодження взаємодії з парламентами інших країн.

Станом на сьогодні, членами МА АСЕАН є національні парламенти усіх десяти держав-членів Асоціації (Бруней Даруссалам, В’єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни).

Рішення щодо надання Верховній Раді України статусу Спостерігача ухвалено ГА МА АСЕАН під час 42-ї сесії 23-25.08.2021 року.