Українська делегація у Парламентської асамблеї НАТО провела жорстку розмову із колегами з Угорщини

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
22 листопада 2022, 18:41

 

Під час пленарного засідання Парламентської асамблеї НАТО українська делегація провела близько 10 двосторонніх зустрічей із різними партнерами: США, Німеччиною, Францією, Італією тощо. Особливими були перемовини з представниками угорської делегації.

Про це розповів народний депутат, заступник голови Комітету ВР із питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«Ми запитали про зустріч з угорцями, які прийшли не в повному складі, а лише представники правлячої коаліції. Вони не допустили опозицію, що виступає проти Орбана і проти антиукраїнської політики. Ми провели досить жорстку розмову, часом навіть на підвищених тонах. Ми відкрито озвучили всі свої позиції щодо, наприклад, неприєднання до енергетичних санкцій, щодо блокування фінансової допомоги ЄС саме Угорщиною для України на 18 млрд євро, щодо історій про нібито утиски угорців на Закарпатті», - поінформував парламентарій.

За його словами, представники Угорщини не погоджувалися з аргументами, і пояснення їхньої позиції були непереконливими.

«Блокування 18 млрд євро, оскільки вони не хочуть там брати на якусь там відповідальність і замість цього готові допомогти Україні на двосторонній основі наданням 90 млн євро – це смішно. Щодо енергетичних санкцій проти Росії, то вони розповідають, що ми маємо зрозуміти, що такі рішення впливатимуть на угорців і це нібито призведе до внутрішніх протестів», - сказав політик.

За його словами, Україна продовжить жорстко відстоювати свої позиції.

«Наша держава зараз більш розвинена країна, ніж Угорщина. Ми сьогодні боремося і за свободу, і за важливі цінності, які сповідує ЄС. А Угорщина, обираючи між цінностями та дешевим газом, робить вибір на користь останнього», - резюмував народний депутат.