Олександр Корнієнко: Оплата праці державних службовців стане європейською

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
22 листопада 2022, 20:09

 

«Ми давно працювали над запровадженням прозорої системи оплати праці державних службовців і сьогодні Уряд зробив важливий крок — схвалив відповідний законопроект на черговому засіданні», — повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

У вівторок, 22 листопада, Кабінет Міністрів України схвалив Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад». Основна мета — запровадження прозорої системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад, посилення ролі посадового окладу, припинення практики виплат надмірних необґрунтованих надбавок, запровадження дієвого механізму оптимізації граничної чисельності працівників державних органів, а також упровадження системи грейдів.

«Оплата праці державних службовців стане європейською. Так, звісно, вона має враховувати кваліфікацію та досвід, важливість і складність роботи на посаді, ступінь відповідальності, а також результативність, ефективність і якість виконання посадових обов’язків», — акцентував Олександр Корнієнко,

За інформацією Уряду, акт також передбачає чітке розмежування заробітної плати на основну та додаткову: «Основна частина має становити не менше 70% на індивідуальному рівні: надбавка за вислугу років і ранг, допомога до щорічної відпустки. Додаткова частина — не більше 30% на індивідуальному рівні: премія місячна або квартальна, премія за результатами оцінювання, компенсації за додаткове навантаження та за вакантною посадою».

Насамкінець, як зазначається у тексті законопроекту, запровадження нової системи оплати праці державних службовців передбачається з 1 січня 2024 року, крім державних службовців державних органів, діяльність яких регулюється спеціальними законами. Для цієї категорії запровадження нової системи оплати праці передбачається з 1 січня 2025 року.