Ініціатива розвитку переробної промисловості через інструмент індустріальних парків поступово впроваджується у життя - заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
22 листопада 2022, 18:11

"Ще на початку літа я брав участь в нараді з представниками міської ради Нововолинська, де розказував про інструменти, запроваджені Верховною Радою України для розвитку індустріальних парків (далі - ІП). А вже 21 листопада взяв участь у відкритті ІП в Нововолинську загальною площею 20 га." - повідомляє Дмитро Кисилевський.

"Нововолинськ - унікальне місто. З одного боку воно має проблеми, притаманні всім шахтарським містечкам в Україні: мала зайнятість, надлишкова інфраструктура навколо шахт, недостатні надходження в міський бюджет. З іншого боку, має великі можливості: до кордону з Польщею 20 хвилин, від вуглевидобутку залишились залізничні колії та електромережі, є кваліфіковані робітники.

Завдяки активній роботі мера міста Бориса Карпуся, його заступниці Юлії Лефтер в індустріальний парк було залучено керуючу компанію. Її засновник Олександр Бондаренко підписав з мерією договір, який передбачає оренду земельної ділянки на 25 років.

Поки що ІП в Нововолинську - це пустир посеред поля. Але ця територія приваблива для інвестицій. На межі ділянки є хороша дорога, газ, вода і електроенергія. Поруч залізниця. А майбутні резиденти ІП отримають ряд стимулів:

звільнення від імпортного ПДВ і мита на купівлю обладнання;

звільнення від податку на прибуток на 10 років;

 право міській раді, яка зацікавлена в розвитку парку, надавати пільги по місцевим податкам.

За планом парк буде спеціалізуватись на агропереробці. Тут може бути розміщено 6-7 виробничих майданчиків, склади зберігання та логістичний термінал для них.

Я дуже радий, що наша ініціатива розвитку переробної промисловості через інструмент індустріальних парків поступово впроваджується у життя. Місцева влада не чекає мовчки, поки до них прийде інвестор з Києва чи з інших країн. Вони активно намагаються залучити бізнес, створюючи для нього умови.

Від цього процесу виграють всі: громада отримає робочі місця, місцевий бюджет - надходження податків від «білих» зарплат, країна - додану вартість від переробки, інвестор - прибуток і експортну виручку.

Сподіваюсь відвідати Нововолинськ, коли їх Food-кластер в індустріальному парку вже буде мати лінії переробки. Всі можливості для цього є."