Парламентська делегація на чолі з Олександром Корнієнком зустрілась із представниками ЄС, Норвегії, Канади та Австралії на полях Генасамблеї МА АСЕАН в Камбоджі

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
22 листопада 2022, 16:30

 

У другий день візиту та роботи у межах 43-ї Генеральної асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Асоціації держав Південно-Східної Азії (МА АСЕАН, ASEAN Inter-Parliamentary Assembly) AIPA  української делегації на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком до Королівства Камбоджа відбулася низка зустрічей із делегаціями країн-побратимів України з ACEAH: Австралією, Норвегією, Канадою, а також представниками Європейського Союзу.

Основні питання, які порушувалися делегатами під час зустрічей: допомога, необхідна цивільним і військовим, які боронять кордони незалежної України. Водночас Олександр Корнієнко акцентував увагу іноземних делегатів на темі складної енергетичної ситуації в Україні через обстріли російської федерації: «Лише 15 листопада росія випустила 96 ракет та дронів, частина яких припала на енергетичну інфраструктуру — люди сиділи без світла годинами, поки фахівці змогли стабілізувати ситуацію».

Як повідомила народна депутатка України Ольга Руденко, крім двосторонніх зустрічей із країнами членами ASEAN, присутніми на Міжпарламентській асамблеї, українська делегація також зустрілася зі своїми давніми партнерами: «Розповіли їм про останні події, які відбулися в нашій країні, нагальні потреби, а також заручилися їх підтримкою у просуванні наших інтересів в цьому регіоні».

«Найближче голосування Європарламенту щодо визнання рф країною-терористом — це сміливий крок. Сподіваємося на таке ж мужнє рішення, адже Україна давно обрала свій шлях і він — в європейській родині!» — наголосив Перший віцеспікер під час зустрічі з головою парламентської делегації Європейського Союзу на АІРА Даніелем Каспарі. Олександр Корнієнко додав, що під час розмови йшлося про подальші кроки України для отримання членства в Євросоюзі та виклики, з якими вона зустрічається у процесі інтеграції.

Норвегія фінансово допоможе Україні із закупівлею газу. Про це було зазначено під час зустрічі українською парламентської делегації з головою норвезької делегації Ослауг Сем-Якобсен. «Це дуже своєчасна та потужна допомога перед складною зимою, що допоможе зберегти тепло в українських оселях», — акцентував Перший віцеспікер, додавши, що також ішлося про санкційну політику та посилення тиску проти росії. Делегація Верховної Ради України висловила подяку від імені України партнерам, «які щиро роблять свій вклад у нашу перемогу й продовжують тиснути на рф та допомагати нашому війську зі зброєю».

Окрім того, під час зустрічі з головою австралійської делегації Деборою Мері О‘Ніл Олександр Корнієнко запросив колег відвідати Миколаїв: «Адже знаємо, що Австралія зацікавлена долучитися до відновлення України — це не лише підтримка, це, безсумнівно, віра у перемогу України!». Водночас Перший віцеспікер подякував партнерам за «Бушмастери» для ЗСУ та «за те, що, попри велику відстань між нашими державами, Австралія не залишається осторонь і надає суттєву військову допомогу Україні».

«Канада — один із найпотужніших наших союзників у боротьбі проти росії», — наголосив Перший заступник Голови Парламенту України. Він повідомив, що під час зустрічі з головою канадської парламентської делегації Юен Пау Ву учасники «звірили годинники» щодо міжпарламентської роботи країн та пересвідчилися, що міжпарламентська співпраця України та Канади дуже міцна.

«Продовжуємо пліч-о-пліч протидіяти російській агресії задля миру та світової безпеки. Віримо, що зможемо спільними зусиллями зупинити рф та закінчити війну!» — насамкінець наголосив, за результатами зустрічі з делегаціями Євросоюзу, Австралії, Канади та Норвегії, Перший заступник Голови Парламенту України Олександр Корнієнко.

До складу української делегації також входять народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва: Голова Комітету Олександр Мережко та членкиня Комітету Ольга Руденко.

Довідково. Міжпарламентська Асамблея Асоціації держав Південно-Східної Азії (МА АСЕАН, ASEAN Inter-Parliamentary Assembly) утворена у 1977 році з метою підтримання регулярних контактів та координації дій між законодавчими органами держав-членів АСЕАН, а також для налагодження взаємодії з парламентами інших країн.

Станом на сьогодні, членами МА АСЕАН є національні парламенти усіх десяти держав-членів Асоціації (Бруней Даруссалам, В’єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни).

Рішення щодо надання Верховній Раді України статусу Спостерігача ухвалено ГА МА АСЕАН під час 42-ї сесії 23-25.08.2021 року.