"Українська тваринницька галузь адаптується до роботи в умовах війни", - Олександр Гайду

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
21 листопада 2022, 15:29

 

«Галузі необхідно змінитися, аби вижити та розвиватися». Таку думку висловив голова Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, звертаючись до учасників Українського тваринницького саміту 2022, який зібрав близько 300 представників тваринницьких господарств.

Війна досить болісно вдарила по галузі. Зруйновано понад 200 тваринницьких ферм. Орієнтовні збитки складають близько 2 мільярдів гривень.

«Впевнений, що війна - це не лише втрати і випробування, але й додаткові можливості. Наприклад, через надлишок зерна дешевшають корми. І наші фермери та виробники вже цей фактор використовують для відновлення галузі», - зазначив Олександр Гайду.

За словами очільника профільного комітету, законодавці вже активно працюють над підтримкою галузі. Зокрема, були спрощені митні процедури для вантажів з живими тваринами, вдосконалюються програми держпідтримки. Також зареєстровано законопроект, який вдосконалює законодавство про харчові продукти, корми та ветмедицину, триває робота над змінами експортного мита при вивезенні великої рогатої худоби.

"Не здаємося, змінюємося, працюємо, аби обов'язково вижити, відновитися та стати ще сильнішими!», - додав Олександр Гайду.