Після завершення війни Україна має вступити до НАТО

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
21 листопада 2022, 10:32

 

На цьому парламентська делегація України наполягала під час двосторонніх зустрічей на теренах Парламентської асамблеї НАТО, засідання якої відбувається у Мадриді. Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе у складі української делегації зустрілася з делегаціями Сполучених Штатів, Німеччини та Франції.

«Ми говорили з колегами про продовження і пришвидшення надання Україні зброї, про підтримку енергетичної системи, зруйнованої російським тероризмом, про нагальну допомогу для ремонту пошкодженої енергетичної інфраструктури», - повідомила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Ця термінова допомога наразі включає трансформатори, комплектуючі, запасні та витратні матеріали для відновлення пошкоджених об’єктів, генератори та запаси палива до них, різні типи акумуляторів. «Велике завдання - відремонтувати пошкоджену російським тероризмом енергетичну систему. Ми говорили про конкретні компанії у Європі та США, з якими треба працювати, щоби якнайшвидше це реалізувати, - сказала голова Комітету.

За її словами, представники усіх делегацій одностайні у підтримці України: «Вони говорили про те, що розуміють - ця війна не тільки за інтереси і свободу України, вона і за їхні інтереси, за їхні цінності. І вони не тільки серцями й політичними заявами разом з нами, а й конкретними діями, конкретною підтримкою. Нас запевнили, що будуть продовжувати цю підтримку і що «мир» на умовах путіна не буде прийнятий і не буде визнаний». Американська делегація, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, запевнила, що Україна має підтримку і в новому складі Конгресу: «Основна частина Конгресу з обох політичних сил націлена на підтримку України і це стійка позиція».

Французька делегація поінформувала українських колег, що у їхньому Парламенті планують обговорювати постанову про визнання Голодомору злочином проти людяності. «Ми наполягали на тому, що це геноцид українського народу, який сталін почав 90 років тому, і який росія продовжує досі. Тому до всіх делегацій ми зверталися із закликом визнати Голодомор геноцидом українського народу на основі того звернення, яке Верховна Рада ухвалила до парламентів світу», - повідомила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Українська делегація закликала Францію працювати над закриттям рупорів кремля, зокрема, припинити ретрансляцію через французьку сателітну компанію російських пропагандистських телеканалів.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС повідомила, що на всіх зустрічах українська делегація також закликала західних партнерів запровадити санкції проти керівництва російської православної церкви. Остання є інструментом російської держави, який вона продовжує активно використовувати. Цей інструмент має бути нейтралізований, а керівництво рпц має бути під санкціям.