Галина Янченко: Завдяки ініціативі «Прихисток» понад мільйон українських переселенців знайшли дах над головою

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
21 листопада 2022, 10:27

 

У розміщенні переселенців допомагає не лише центральна й місцева влада, а й небайдужі українці, які погоджуються тимчасово надати власне житло внутрішньо переміщеним особам.

Про це розповіла народна депутатка фракції «Слуга Народу» Галина Янченко.

«З самого початку війни я з групою волонтерів зрозуміли, що, враховуючи велику кількість переселенців, ні центральна, ні місцева влада не впорається з цим потоком самотужки. Тож тут дуже важливо, щоби підключалися небайдужі українці. Саме для цього ми запустили ініціативу «Прихисток», яка дає можливість надавати безпосередню допомогу людям, які стали вимушеними переселенцями. Ця ініціатива зарекомендувала себе дуже добре. Зараз ми можемо говорити про те, що понад 1 млн українців отримали тимчасовий прихисток абсолютно безкоштовно саме завдяки тому, що відгукнулися інші небайдужі українці», - сказала політикиня.

За її словами, найчастіше ВПО стикаються саме із проблемами матеріального характеру, бо багато хто втратив усе й не мав великих заощаджень, тому люди не можуть зняти собі житло, особливо якщо їм не вдалося швидко знайти роботу.

«Ці проблеми допомагають вирішувати держава й волонтери. Зокрема, держава надає переселенцям щомісячну підтримку, вона невелика, тому важливо, щоб була й інша підтримка від громадських організацій, допомога у вигляді неоплачуваного житла. А тим українцям, які відгукнулися і надають своє житло безкоштовно, держава також допомагає, частково компенсуючи оплату за комунальні послуги. Нині українець, котрий прихищає у себе ВПО, може отримати 900 грн на місяць за одну людину. Фактично підтримка надається і переселенцям, і тим, хто прихищає переселенців», - зазначила парламентарій.

Вона додала, що вже є приклади, коли приватні готелі або садиби прихищали внутрішньо переміщених осіб.

Галина Янченко також звернулася до всіх, хто має можливість надати житло переселенцям, заходити на сайт і залишати оголошення про своє бажання прихистити ВПО.

«Нам потрібно допомагати армії, енергетикам, економлячи електроенергію, але також необхідно допомагати й тим українцям, які втратили дах над головою або виїхали з територій, де ведуться активні бойові дії», - наголосила народна депутатка.