Вирок Окружного суду Гааги є основою для притягнення в майбутньому РФ до відповідальності за її злочини в Україні, - Федір Веніславський

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
19 листопада 2022, 13:05

 

Засудження в Гаазі винних у збитті пасажирського лайнера рейсу МН17 в небі Донбасу у 2014 році стало першим потужним кроком у процесі притягнення Російської Федерації до відповідальності за її злочини в Україні.

Про це заявив народний депутат, член Комітету ВР із питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

«З одного боку, рішення суду продемонструвало всю брехливість російської пропаганди й позиції офіційної Москви у питаннях війни в Україні. З іншого боку, ми бачимо, що росіяни дуже напружилися через цей вирок, намагаються його всіляко дискредитувати у публічних виступах офіційних представників. Стверджують, що нібито це нічого спільного не має з правосуддям і це не юриспруденція», - зауважив політик.

Він звернув увагу й на те, що коли росіяни хочуть захистити свої права, то вони чомусь біжать у Лондонський суд і в європейські суди, а коли справа стосується їхньої відповідальності, то вони кажуть, що це вже не правосуддя.

На думку Федора Веніславського, вирок Окружного суду Гааги є основою для притягнення в майбутньому Росії до відповідальності за її злочини на території України.

«Без відома вищого військово-політичного керівництва Російської Федерації неможливо було перемістити з їхньої території таку потужну зброю як зенітно-ракетний комплекс «Бук». Це розуміють усі тверезомислячі люди. Був або дозвіл, або пряма вказівка, команда з Москви, для всіх це очевидно. Відповідно, рішення суду формуватиме основу для юридичних конструкцій доведення провини Росії та її політичного керівництва», - резюмував народний депутат.