Діяльність, статус та права опозиції обговорили члени Робочої групи з питань реформування парламенту

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
18 листопада 2022, 12:32


 

Робоча група щодо внесення змін до законів України у сфері парламентського права провела засідання у форматі відеоконференції, яке головуючий на ньому Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко визначив як не просто чергове, а особливе:  «Наше сьогоднішнє засідання - про глибокі засадничі речі. Це питання взаємодії влади і опозиції. Це дуже важлива тема і дуже важлива зустріч».

Перший віцеспікер поінформував про системну діяльність Робочої групи щодо приведення Регламенту Верховної Ради України до норм Основного закону країни та виконання Рекомендацій Місії Європейського Парламенту щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Українського парламенту. Політик наголосив на важливості наближення українського законодавства до норм європейського права, зокрема, у річищі набуття Україною повноправного членства у Європейському Союзі.

Учасники поточного засідання заслухали результати роботи підгрупи з напрацювань змін українського законодавства у частині статусу народних депутатів та етичного кодексу, які презентував керівник відповідної підгрупи Ярослав Юрчишин. Йшлося, зокрема, про визначення, статус та права парламентської опозиції, правове врегулювання її діяльності та конституційний процес.

За словами Я.Юрчишина, презентація наводить експертні напрацювання для використання у законодавчих ініціативах. Найважливіше, що зроблено - підгрупа дала визначення опозиції: «Для нас опозиція не є самоціллю. Для нас опозиція - це механізм забезпечення ефективного контролю за діяльністю влади в українських реаліях». Політик окреслив основні принципи: опозиція має бути множинною, фракція є основною опозиційною одиницею, всередині парламенту має бути дієва система стримування та противаг, у опозиції має бути право бути вислуханим з гарантуванням участі в дискусії щодо державної політики, з розширенням прав опозиції збільшується її відповідальність.

Відповідаючи на запитання О.Корнієнка щодо ймовірних термінів запровадження презентованих пропозицій, Я.Юрчишин зауважив, що шансів для їх реалізацій буде більше у разі ефективного політичного діалогу у чинному та наступному скликаннях парламенту.

Фахова дискусія протягом засідання продемонструвала необхідність врахування правових норм чинної Конституції. Експерти припустили ймовірність впровадження змін поетапно: ті, що відповідають чинній редакції Основного закону, реалізувати протягом каденції Верховної Ради 9-го скликання, а новели, які потребують конституційних змін - парламенту 10-го скликання. Водночас, лунали застереження від створення нових контролюючих органів, віддаючи перевагу існуючим з відповідними функціями та інструментарієм.

О.Корнієнко, підбиваючи підсумки засідання підгрупи з питань статусу народних депутатів та етичного кодексу, зважаючи на важливість теми, припустив проведення більш широкого її обговорення, аби напрацювати реальні пропозиції для їх імплементації у чинне законодавство.

У засіданні Робочої групи брали участь: екс-голова ЄП Пет Кокс, Голова парламентського комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради Сергій Кальченко, Заступник керівника Апарату -керівник Головного юридичного управління Михайло Теплюк, народні депутати України, представники експертного середовища.

 

Довідково:

Робочу групу з підготовки комплексних законодавчих пропозицій щодо внесення змін до законів України у сфері парламентського права утворено з метою комплексного удосконалення законодавчих актів у сфері парламентського права, забезпечення впровадження рекомендацій Місії Європейського Парламенту щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України. На порядку денному Робочої групи, зокрема, внесення змін до законів «Про Регламент Верховної Ради України», «Про комітети Верховної Ради України», «Про статус народного депутата», «Про тимчасові слідчі комісії», а також законопроекти «Про парламентську службу» та «Про правотворчу діяльність».

До складу Робочої групи входять представники депутатських фракцій і груп, народні депутати, Керівник та працівники Апарату Верховної Ради України.