Давид Арахамія: Масованими ракетними ударами Москва шантажує Україну й намагається затягнути у беззмістовні перемовини

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
17 листопада 2022, 18:28

Обстріли Росією українських об’єктів енергетичної та критичної інфраструктури – це відвертий шантаж і спроби схилити Київ до переговорів.

Про це заявив народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу», член Комітету ВР із питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

«Це шантаж. Я як голова перемовної групи з РФ можу це підтвердити на офіційному рівні. Росіяни намагаються таким чином нас змусити до переговорів. Їм потрібна тактична пауза, щоби «перезарядитися», зробити перегрупування, краще підготувати своїх так званих «мобіків», підвести спорядження тощо. Кремль буде й далі шукати приводи, щоб затягнути нас у беззмістовні перемовини, але насправді для них важливі тільки військові перегрупування», - сказав політик.

За його словами, зараз Україні через офіційні й неофіційні канали надходять пропозиції від РФ.

«Меседж приблизно такий: «Давайте сядемо за стіл безумовних перемовин». У березні від них було багато умов, нам говорили зокрема про «денацифікацію»… Там перелік такий був, що деякі речі суспільство не те що не приймає, а навіть обговорювати їх не хоче. Однак російська сторона надала список і сказала, що це треба буде зробити, «а потім, можливо, ми підемо і приберемо свої танки з-під Києва та з інших регіонів України». Перші сесії були дуже важкі психологічно», - згадав Давид Арахамія.

Він наголосив, що з того часу ситуація дуже сильно помінялася, тепер у нас є умови й ми вирішуємо, коли сідати за стіл переговорів.

«Зараз позиція зовсім інша: саме ми ставимо умови, коли можемо сісти за стіл перемовин. Це справді вражає. Звичайно ж, це все завдяки зусиллям ЗСУ, військових, волонтерів і всіх українців, які міцно тримаються», - резюмував народний депутат.