Завдяки швидкому відновленню інфраструктури, допомозі партнерів і раціональному використанню українцями електроенергії вдається уникнути тривалих масових відключень

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
15 листопада 2022, 16:01

 

Сьогодні «Укренерго» практично в цілодобовому режимі займається відновленням і забезпеченням доступу українців до електроенергії. Однак поки без відключень збалансувати енергосистему неможливо.

Про це заявив народний депутат, член Комітету ВР із питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин.

«Ми сподіваємося на кілька речей - на швидке відновлення інфраструктури, на допомогу західних партнерів у наданні обладнання й коштів, а також на раціональне використання нашими співгромадянами електроенергії. Кожен із нас може зробити свій внесок і забезпечити енергетичний баланс, що надасть можливість усім користуватися електроенергією», - зазначив парламентарій.

За його словами, в Україні доволі потужна й міцна енергосистема.

«Насправді до війни ми використовували лише близько 50% можливостей вітчизняної енергосистеми. Вона у нас доволі міцна. З початком війни використання скоротилося до 25-30%. Попри атаки у нас немає масових тривалих відключень, коли електроенергія відсутня 24 години на добу й довше. Наразі ми говоримо про тимчасові відключення, коли енергопостачання перекидаємо з одного району Києва на інший район чи з однієї області на іншу для забезпечення електроенергією», – сказав політик.

Він також наголосив, що необхідне обладнання від партнерів уже їде в Україну й зараз багато чого залежить саме від швидкості постачань.

«Насправді таких запчастин та обладнання не так багато в Європі, оскільки у нас система була синхронізована з системою енергопостачання Білорусі й Росії. Наша система була відпрацьована під обладнання, що застосовувалося в країнах СРСР, тож лише кілька держав Європи, зокрема колишні радянські країни або держави східного блоку мають обладнання, що нам потрібне. Крім того, у нас ще є свої запаси, які зараз використовуємо», - уточнив народний депутат.

Він також висловив упевненість, що за підтримки наших партнерів, за умови ефективної роботи диспетчерів «Укренерго», ремонтних бригад і зважаючи на міцність нашої системи можна буде уникнути масових відключень електроенергії в Україні.