Марина Бардіна: Сьогодні є достатньо можливостей для України продовжувати адвокацію за виключення Росії з G20

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
15 листопада 2022, 12:42

Україна має наполягати на виключенні Росії з Великої двадцятки, і наразі немає жодних аргументів за її перебування в цій організації, зважаючи на широкомасштабну агресію проти нашої держави. Уже зараз можна помітити дипломатичне ігнорування представника РФ на саміті G20.

Про це заявила народна депутатка, заступниця голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Марина Бардіна.

«Ми бачили, як різні лідери, члени G20, реагували на можливу присутність РФ на зустрічі організації. Нам важливо спостерігати за тим, як ігноруватимуть чи ізолюватимуть очільника МЗС Росії Сєргєя Лаврова. Було вже багато інформації про те, чи буде фінальне комюніке цієї зустрічі, чи буде традиційне «сімейне» фото, зважаючи на присутність Лаврова. Тож дипломатія продовжує працювати. І якщо ми не бачимо поки виключення Росії із G20, то однаково помічаємо дипломатичне ігнорування представника цієї держави», – сказала політикиня.

За її словами, дуже важливо й те, що Владімір Путін відмовився від участі в самій конференції.

«Звичайно, є серед країн-лідерів G20 ті, хто підтримував його участь у заході, але є й ті, хто виступав проти. Це важливий дипломатичний баланс, тому я бачу достатньо можливостей для України продовжувати адвокацію за виключення Росії з цієї спільноти», – зазначила народна депутатка.

Вона додала, що вчорашня зустріч лідерів США Джозефа Байдена й Китаю Сі Цзіньпіна також дає для нас позитивні сигнали, це гарний індикатор для України. КНР має всі можливості вплинути на Росію й подальшу поведінку РФ стосовно повномасштабного вторгнення в Україну.

«Важливо, що G20 проходить після блискавичної операції української армії з деокупації правобережжя Херсонщини й самого Херсона. Мені здається, це відіграє свою роль в ухваленні рішень в Індонезії, де відбувається саміт», – резюмувала Марина Бардіна.