Галина Янченко: Конфіскація російських активів цілком справедливий крок - збитки має компенсувати агресор

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
10 листопада 2022, 18:03

 

Відбудова України стане найбільш амбітним соціальним та інвестиційним проектом останніх десятиліть. Ми вітаємо намір ЄС взяти безпосередню участь у відбудові, так і зусилля лідерів Євросоюзу для пошуку фінансування цих потреб. 

Про це заявила народна депутатка України, голова ТСК з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко під час круглого столу за участі європейських політиків та дипломатів, організованого Фондом Генриха Бьоля у Брюсселі. 

«На нашу думку, компенсувати збитки має в першу чергу країна-агресор, яка розв’язала цю абсолютно не спровоковану війну. Це дуже чітка позиція України. І тому ми вважаємо абсолютно необхідним кроком компенсацію російських активів на коштів Центробанку, які наразі є замороженими в ЄС, США, Великобританії, Канаді та інших країнах. Ці кошти мають бути направленими на відбудову України», - наголосила народна депутатка. 

Вона також зазначила, що наразі дуже важливо створити юридичний механізм конфіскації російських активів, який підтримають всі країни Євросоюзу. Україна вже надала для цього необхідні пропозиції: вони були підготовлені та представлені заступницею міністра юстиції України Іриною Мудрою. 

«Перший крок для втілення стратегії в життя відбудеться вже 14 листопада. Тоді під час засідання Генасамблеї ООН ми очікуємо прийняття резолюції  про створення міжнародного компенсаційного механізму за збитки через агресію рф.Після чого Україна запропонує скласти міжнародний договір по притягненню росії до відповідальності та відшкодуванню завданих нею збитків. До цього договору зможуть приєднуватись країни, в юрисдикції яких є заморожені російські активи», - пояснила Галина Янченко. 

А також закликала Європейську комісію підтримати розроблений Україною механізм та сприяти приєднанню до майбутнього договору всіх країн ЄС. 

«Росія має бути серйозною покарана за неспровоковану агресію та відшкодувати збитки завдані українським громадянам і бізнесу», - додала народна депутатка. 

Українську делегацію під час зустрічі представляли також народні депутати Марія Мезенцева, Єлизавета Ясько, Леся Василенко, Галина Васильченко, Вадим Галайчук, Дмитро Наталуха, Віктор Лях, Олена Шкрум, Іванна Клімпуш-Цинцадзе.