Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів зустріч із Президенткою Грецької Республіки Катериною Сакелларопулу

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
03 листопада 2022, 19:50

На початку спілкування Голова українського Парламенту висловив глибоку вдячність пані Президентці за візит до України, яка сьогодні переживає нелегкі часи, та зауважив, що такий крок вкотре підкреслює солідарність Греції та великого грецького народу з українським.

Він подякував за сталу підтримку, яку Греція надає Україні у її боротьбі з агресором, особливо у військовій та гуманітарній сферах, та ухваленні важливих для України рішень на її євроінтеграційному шляху, зокрема отриманні кандидатства в члени Європейського Союзу.

«Це для нас надзвичайно велика і допомога, і солідарність, і важливе політичне рішення. Ми сподіваємося на таку ж активну позицію Греції у подальшому, що дасть можливість пришвидшити шлях України до ЄС і до НАТО», - наголосив Руслан Стефанчук.

Крім того, Голова Верховної Ради України закликав представників Греції доєднатися до ініціатив України щодо створення спецтрибуналу для рф, визнання злочинних дій росії в Україні геноцидом українського народу та визнання росії державою-спонсором тероризму.

«рф сьогодні веде війну не проти ЗСУ, а проти мирного народу. Тому для нас є дуже важливим питання справедливості. А справедливий вирок - це превенція на майбутнє», - зауважив Руслан Стефанчук.

Він також принагідно передав вітання та вдячність своєму колезі, Спікеру Парламенту Греції Костасу Тасуласу, за його участь у Першому Парламентському саміті Кримської платформи та висловив сподівання на подальше посилення міжпарламентського виміру відносин двох країн.

Своєю чергою, Президентка Грецької Республіки Катерина Сакелларопулу висловила захоплення мужністю українського народу, зокрема й Парламентом України, який продовжує працювати в надскладних умовах війни.

Вона наголосила, що Греція підтримує Україну з перших днів повномасштабного російського вторгнення, оскільки Україна захищає не тільки свої, а і європейські цінності.

 «Ситуація, спровокована війною, полягає не тільки у захисті таких базових речей, як територіальна цілісність. Уперше з часів Другої світової війни почали піддавати сумніву територіальну цілісність країни в Європі. І це неприпустимо», - зазначила Катерина Сакелларопулу.

Вона розповіла, що відвідала Київщину - міста Бучу, Ірпінь, Бородянку, де побачила на власні очі, які жахи пережив український народ.

«Те, що я бачила, дозволяє стверджувати, що Греція буде всіма можливими засобами допомагати досягти покарання тих, хто вчинив злочинні дії, і вони понесуть відповідальність. Це може бути Гаага або інші інституції, створені для цього», - запевнила у підтримці Голову Українського Парламенту Президентка Греції.

Вона також висловила глибоку повагу до мужності та вміння українського війська, яке бореться сьогодні на передовій із потужним ворогом.

«Що стосується вашого членства в НАТО, то хочу підкреслити: українці на полі битви довели, що вони є прекрасними воїнами й заслужили своєю відвагою членство в цій організації», - наголосила Катерина Сакелларопулу.