Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко провів робочу зустріч із делегацією об’єднання парламентаріїв держав-членів ЄС «United for Ukraine» (U4U)

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
27 жовтня 2022, 13:14

 

Обговорили, зокрема, безпекову ситуацію, підтримку обороноздатності України й енергетичної системи нашої держави на порозі важкої зими, фінансову та макрофінансову допомогу й санкції проти агресора. А також - питання визнання російського режиму терористичним, «свідченням чого є, зокрема, останні брутальні атаки росії на українські міста, постійний терор проти мирного цивільного населення», та відповідальності росії за скоєні злочини - створення спеціального трибуналу й завершення архітектури міжнародного кримінального правосуддя.

«United for Ukraine» - це вже більше ніж дипломатія! Це справжній ефективний канал комунікації наших спільних зусиль у протидії російській агресії проти України, Європи та світу», - зазначив насамперед Олександр Корнієнко. Водночас Перший віцеспікер наголосив, що делегація об’єднання парламентаріїв держав-членів ЄС - це потужне слово України на полі міжнародної політики.

Олександр Корнієнко висловив вдячність за ухвалення резолюцій на підтримку України, зокрема, визнання ПАРЄ російського режиму терористичним: «Процес поступово пішов й в інших країнах: Польща, Литва, Естонія, Латвія. Це вже той механізм, який працює».

Окрім того, Перший заступник Голови Парламенту України проінформував делегатів про нарощування атак по цивільній інфраструктурі. Він зауважив, що Україна працює над швидким відновленням, але все ж потребує допомоги з постачанням обладнання для швидкого відновлення енергетичної інфраструктури.

«Ми не маємо ілюзій, що тимчасово окуповані росією території після звільнення будуть виглядати як Ізюм, Куп’янськ, Буча, Ірпінь. Це реальність», - зауважив водночас Олександр Корнієнко, додавши, що світ має не забувати про це в контексті боротьби за права українців на цих територіях.

Також окремо Перший віцеспікер акцентував, що Україна показала досить високу економічну стабільність, про що вказано в останньому стейтменті Міжнародного валютного фонду: «Вони досить високо оцінюють нашу роботу внутрішню зі збереження фінансової системи, її стабілізації та зменшення інфляції. Це один із глобальних критеріїв вступу до Євросоюзу. Ми працюємо, щоби залишатися стійкою економікою, демократією, попри війну», - додав він.

Зі свого боку, делегати об’єднання парламентаріїв держав-членів ЄС «United for Ukraine» вкотре наголосили на своїй послідовній підтримці України, про те, що вона не зупиниться, а лише зростатиме.

«Вдячні державам U4U за консолідовану позицію щодо важливих питань та ефективну підтримку. Водночас розраховуємо на активну позицію кожного з наших друзів і партнерів, до яких належать члени мережі U4U», - акцентував насамкінець Олександр Корнієнко, додавши, що саме спільними зусиллями «зупинимо російську машину війни і здобудемо перемогу для України - для усього цивілізованого світу!»

 

Довідково: З боку U4U у заході взяли участь: Голова об’єднання парламентаріїв держав-членів ЄС «United for Ukraine» (U4U), Співголова постійної делегації в ПА Євронест від Литовської Республіки Андрюс Кубіліус, Голова Комітету у закордонних справах Парламенту Бельгії, член Федерального Комітету у справах ЄС, член ПА ОБСЄ Марк Демесмакер. З українського боку - голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе та голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.