Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів телефонну розмову з Головою Палати депутатів Великого Герцогства Люксембург Фернаном Етженом

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
17 жовтня 2022, 14:31

На початку розмови Руслан Стефанчук висловив вдячність Парламенту та Уряду Люксембургу за швидку реакцію на посилення росією ракетних обстрілів мирних українських міст та закликав люксембурзьких колег підтримати ініціативи України щодо виключення росії з усіх можливих організацій світу, як держави-терориста.

«Найефективніше у боротьбі із тероризмом - це тотальна ізоляція. Закликаю вас підтримати Україну у ініціативі позбавити або припинити постійне членство росії в Раді Безпеки ООН та інших міжнародних організаціях і проголосити цю державу країною-терористом», - зазначив Руслан Стефанчук, додавши, що для повної ізоляції рф потрібне об’єднання всіх цивілізованих сил. Одним із етапів такого об’єднання, за його словами, буде проведення Першого Парламентського саміту Кримської платформи, до якого Голова українського Парламенту запросив долучитися представників Палати депутатів Великого Герцогства Люксембург.

Крім того, Руслан Стефанчук висловив вдячність люксембурзьким колегам за підтримку євроінтеграційних прагнень України, зокрема у набутті статусу кандидата на членство в ЄС, та закликав до підтримки євроатлантичного напряму нашої держави, її  заявки на прискорений вступ до НАТО.

Також сторони обговорили цілий спектр питань співробітництва та надання допомоги Україні у її боротьбі з російською агресією: військова та гуманітарна підтримка, участь Люксембургу у програмі з відбудови України та понесення відповідальності росії за вчинені злочини.  

«Ми віримо в нашу перемогу. Але вона має бути повноцінною, що  неможливо без верховенства справедливості, яке полягає у притягненні росї до відповідальності за все, що вона вчинила на нашій землі.

Ми вдячні Люксембургу за приєднання до справи проти росії у ЄСПЛ та закликаємо підтримати ініціативу України щодо спеціального трибуналу для покарання російського військового та політичного керівництва за здійснення агресії», - закцентував  Голова українського Парламенту.

Резюмуючи, Руслан Стефанчук від імені українського Парламенту  висловив готовність і далі підтримувати високу планку міжпарламентського співробітництва та запросив колегу відвідати Україну особисто.

Своєю чергою Голова Палати депутатів Великого Герцогства Люксембург Фернан Етжен висловив захоплення  мужністю українського народу та рішуче засудження агресії рф, зокрема останніх масштабних обстрілів українських міст та містечок. 

«Ми завжди будемо на вашому боці. Продовжуємо бути рішучими у солідарності з Україною та засуджуємо вторгнення росії, яке демонструє протистояння між системами демократії та автократії. Вся Європа об’єдналася у свої підтримці України, яка зараз відстоює наші загальні цінності - свободу, демократію, права людини та верховенство права», - зауважив Фернан Етжен.