Третій день Асамблеї Міжпарламентського Союзу: підсумки зустрічей української делегації на чолі з Олександром Корнієнком

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
13 жовтня 2022, 16:52

 

Питання захисту Україною її територіальної цілісності, світової продовольчої кризи, підтримки України на майданчиках Генеральної Асамблеї Організації Об‘єднаних Націй, обміну студентами та новітніми технологіями - основні теми третього дня Асамблеї Міжпарламентського Союзу, в якій бере участь українська парламентська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком.

Українські делегати провели робочу зустріч із колегами із Замбії. Перший віцеспікер висловив вдячність Уряду Замбії за підтримку України, особливо за голосування «за» резолюції ГА ООН «Агресія проти України» (02.03.2022) та «Гуманітарні наслідки агресії проти України» (24.03.2022). Також окремо порушили питання товарообігу між країнами: «Він ще не великий, але це означає, що є місце для росту». Як зазначив Перший заступник, продовольча криза впливає на весь світ, а втім, Україна планує продовжувати організовувати продовольчі коридори через співпрацю з Туреччиною. Він також повідомив про плани Верховної Ради України здійснити парламентський візит до Замбії цього року.

 

Під час робочої зустрічі з делегацією Великої Британії українські делегати висловили вдячність за всю підтримку, яка надається українцям у цій жорстокій війні росії проти України. «Особливо, за фінансову та військову допомогу, яка допомагає боронити територіальну цілісність України та разом наближати перемогу», - зауважив Олександр Корнієнко.

 

«Україна зацікавлена в поглибленні двосторонніх відносин з Грузією і активізації міжпарламентського співробітництва», - зазначив під час зустрічі з грузинською делегацією Перший віцеспікер, додавши, що для обох сторін важливою залишається взаємодія між постійними делегаціями Верховної Ради України і Парламенту Грузії у міжпарламентських асамблеях міжнародних і регіональних організацій. «Грузинський народ так само постраждав від агресії росії, тому добре розуміє наші вимоги до світу визнати цю країну державою-терористом і притягти її до повної відповідальності», - зауважив Перший віцеспікер.

 

Також у межах третього дня робочого візиту до Африки відбулася зустріч з делегацією Малаві. «Дякую за підтримку на всіх голосуваннях ООН та інших міжнародних майданчиках», - зазначив Олександр Корнієнко, адже Малаві підтримала всі основні резолюції 11-ї спецсесії Генеральної Асамблеї ООН, а саме: «Агресія проти України» від 2 березня 2022 р. «Гуманітарні наслідки агресії проти України» від 24 березня 2022 р. і «Позбавлення прав росії на членство в РПЛ ООН» від 7 квітня 2022 року. «Ми працюємо максимально, щоби зберігати товарообіг між нашими країнами, компанії працюють 24/7», - акцентував Перший віцеспікер. Водночас він зауважив, що Президент України вже провів робочу розмову з Президентом Малаві: «Це має продовжуватися як на цьому рівні, так і на рівні керівництва Верховної Ради України». «Україна слідкуватиме за тим, аби у світі панував справедливий порядок», - резюмував Олександр Корнієнко.

Насамкінець на всіх робочих зустрічах Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголошував на важливості участі керівництва держав Європи та світу у Першому Парламентському Саміті Кримської платформи, що відбудеться вже 25 жовтня у Загребі, Хорватія: «Війна почалася у 2014 році з Криму - надіємося, вона й закінчиться у Криму».

 

Довідково. 10-14 жовтня делегація Парламенту України на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком перебуває з робочим візитом в Африці. До складу парламентської делегації увійшли народні депутати України: Ольга Руденко, Артур Герасимов, Альона Шкрум, Жан Беленюк, Леся Василенко та Олексій Жмеренецький.