Верховна Рада працює над закріпленням на законодавчому рівні права військовослужбовців на короткострокову відпустку під час воєнного стану

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
03 листопада 2022, 20:52

 

Український парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт №8081, який передбачає надання короткострокових відпусток військовослужбовцям під час дії воєнного стану.

Про це повідомив народний депутат, голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич. 

«Під час воєнного стану набагато менше відпусток, ніж у мирний час. Згідно з чинним законодавством, бійцю можуть надати короткострокову відпустку тільки з формулюванням «за сімейними обставинами», однак також залишається конструкція «за рішенням командира». Ініціатива законопроєкту дуже проста - прибрати ці формулювання, бо є багато потреб у короткострокових відпустках на 2-3 дні або після поранень», - наголосив політик.

За його словами, у документі пропонується встановити, що під час воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки зі збереженням зарплати тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки й назад, але не більше двох діб в один кінець.

«До другого читання ми ще будемо враховувати різноманітні моменти, можливо, з’являться й інші ініціативи, які ми обов’язково розглянемо. Після цього в сесійну залу буде подана фіналізована версія законопроєкту», - додав народний депутат.