Керівники парламентських комітетів обговорили з Комісаром ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон шляхи допомоги ЄС Україні в енергетичному секторі

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
01 листопада 2022, 20:28

 

У зустрічі взяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус та Перший заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Сергій Тарута.

На початку зустрічі Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив, що для українських парламентаріїв ця зустріч є дуже важливою, з огляду на останні масовані атаки росії: «Саме в царині енергетики в останні дні і, навіть, в останні години наш народ якраз найбільше потребує допомоги».

Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, своєю чергою, підкреслила, що її візит до Києва розпочався одразу після ударів рф по енергетичній інфраструктурі України: «Тому я тут, щоб запропонувати вам підтримку».

Кадрі Сімсон поділилася досвідом власної країни, коли урядовці вирішили значно скоротити споживання енергоносіїв з російської федерації.

«Це означало залишитись без тепла, без гарячої води, але саме це допомогло нам змінити нашу думку і шукати нові шляхи вирішення енергопостачання», — наголосила  Єврокомісар та закликала Україну також змінити свій ментальний підхід і енергетичну інфраструктуру. У головному ж питанні — постачанні необхідного обладнання, ЄС «готові допомогти».

У своєму виступі Кадрі Сімсон також відзначила успішну роботу енергетичного сектору України в умовах війни.

«Ваші інженери, ваш енергетичний сектор зробив чудо в оперуванні енергетичною системою, починаючи з 24 лютого. І ми сьогодні тут, щоб передати свій досвід і допомогти з постачанням необхідного обладнання, а європейські системні оператори нададуть допомогу українським інженерам для стабілізації ситуації», —  наголосила Єврокомісар.

Крім того, Кадрі Сімсон окреслила коло питань, які необхідно враховувати сторонам при вирішенні енергетичної безпеки України. «росія відкрила другий фронт війни. Європейський Союз має проявити солідарність і думати як допомогти одне одному», — наголосила вона.

Єврокомісар у своєму виступі передала позицію Президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн у непохитності підтримки ЄС України: «Президент Єврокомісії  запевнила, що ми будемо з вами так довго, як це буде потрібно. І ми будемо допомагати вам піднімати вашу економіку і енергетичний сектор».

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, під час свого звернення до європейських колег, відзначив високий рівень співпраці України з Європейським Союзом як «надзвичайно критичну і корисну, і часто навіть рятівну для України».

Він підкреслив, що величезним прогресом для України стала синхронізація з європейською енергосистемою. «І те, що Євросоюз зміг відійти від своїх стандартних процедур, в екстреному порядку прийняв необхідні рішення — це надзвичайно важливий крок з боку ЄС, який ми цінуємо, тому що розуміємо, якби ми були в режимі «ізольованого острову», нам було б набагато важче», — додав він.

Голова профільного Комітету також акцентував на тому, що «нам потрібне зараз обладнання для швидких відновлень роботи підстанцій, зокрема, високовольтних підстанцій «Укренерго». Так само для нас важлива допомога і в протиповітряній обороні. Ми сподіваємося, що ті кроки, які вже були здійснені низкою європейських країн, будуть мати розвиток. Ми будемо захищатися і будемо захищати українську енергетику. Перемога буде за нами».

Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко зазначив, що приїзд Єврокомісара з питань енергетики є свідченням величезної підтримки України. Він подякував за постійну підтримку з боку Єврокомісії і енергетичного співтовариства та, зокрема, за допомогу на початку повномасштабного вторгнення у повноцінному приєднанні до європейської єдиної енергосистеми.

«Щоденні атаки на нашу енергосистему, загроза радіаційній безпеці, захоплення Чорнобильської і Запорізької АЕС, прямі попадання в АЗЕС, в сховища паливних матеріалів — це все приносить величезну шкоду довкіллю нашої країни, здоров’ю населення. Це все те, що ми будемо, на жаль, відчувати ще багато років наперед, це те, що ми маємо подолати за допомогою ЄС і наших партнерів», - наголосив він.

Олег Бондаренко запевнив, що наш курс щодо виконання умов національного визначеного внеску, який був закріплений відповідно до Паризької угоди для зменшення викидів парникових газів, буде виконуватися і після закінчення бойових дій. «Відновлення нашої країни буде відбуватися з урахуванням європейських вимог і тих намірів, які ми закріпили відповідно до наших внесків», —  зауважив Голова Комітету.

Перший заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Сергій Тарута зазначив, що всі українські енергомережі практично застарілі і їх необхідно модернізувати, зробити сучасними. «Це перше питання, яке стоїть перед Україною і не тільки відносно теплових генеруючих станцій. У містах багато котелень і їх теж потрібно модернізувати».

Також він відзначив, що Україна має колосальний запас ресурсів — газу, нафти метанового і сланцевого газу. «І це ті технології, які дозволять забезпечити не тільки Україну, а й і всю Європу. Це завдання, яке нам треба спільно опрацьовувати. Нам необхідно розвивати  середньо- та довгострокову програму використання водню з альтернативних джерел. Є програма побудови 26 підприємств по видобутку і транспортування водню до Європи. Це може дуже сильно змінити ситуацію в цілому в енергетичному секторі Європи. І хотілося, щоб ми цю програму розпочинали, не чекаючи перемоги, і вже зараз робили конкретні кроки щодо її реалізації».

На завершення зустрічі, Перший віцеспікер Олександр Корнієнко зазначив, що український Парламент зараз єдиний, як ніколи, особливо у вирішенні питань національної та енергетичної безпеки країни: «Представники і влади, і опозиції у Парламенті разом працюють над питаннями безпеки, над наближенням перемоги у війні, зокрема і на енергетичному фронті. Під час війни не може бути влади і опозиції».