Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся зі спікерами парламентів Кіпру, Північної Македонії, Молдови та Чорногорії

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
25 жовтня 2022, 22:09

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся зі спікерами країн-учасниць Першого Парламентського саміту Кримської платформи у Загребі. Зокрема, відбулися двосторонні зустрічі зі спікерами парламентів Кіпру, Північної Македонії, Молдови та Чорногорії.

Голова українського Парламенту висловив щирі та глибокі слова вдячності колегам-спікерам за візит на Саміт, який є важливою складовою у боротьбі України за свої території та незалежність. За його словами, для України парламентський рівень підтримки є визначальним, оскільки саме тут приймаються рішення, що можуть змінити глобальну картину світової безпеки та панування демократичних цінностей.

Спікери обговорили можливі напрями міжпарламентського співробітництва для посилення позицій України у її боротьбі із рф, зокрема Голова Парламенту України закликав колег напрацювати рішення у своїх парламентах щодо визнання росії державою-терористом, з усіма належними наслідками.

Крім того, Руслан Стефанчук проінформував колег про поточну ситуацію в Україні та закликав і надалі підтримувати боротьбу українського народу з агресором тими можливостями, які є у кожної з країн.

«Для нас дуже важливо, що ви абсолютно чітко і однозначно підтримуєте Україну, і це вияв не тільки поваги до українського народу, але і ваша відданість принципам і нормам міжнародного права та людського співжиття. Це те, що формує держави, віддані європейським канонам. І цьому прекрасним свідченням є присутність ваших парламентів тут, на Саміті», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Під час зустрічі із Головою Собранія Республіки Північна Македонія Талатом Джафері сторони обговорили послідовну позицію Північної Македонії з підтримки державного суверенітету та територіальної цілісності України, питання, пов'язані з військовою та фінансовою допомогою Україні, санкційним тиском на рф і поверненням Криму та інших окупованих територій до юрисдикції України. Зокрема, мова йшла і про приєднання Північної Македонії до програми відбудови України, яка після нашої перемоги стане надзвичайно актуальною.

Своєю чергою Голова Палати Представників Республіки Кіпр Анніта Деметрі запевнила українського колегу, що Кіпр буде разом з Україною, наскільки це можливо: «Маємо усі працювати для того, щоб Україна перемогла у цій битві за свою незалежність та повернення  законних територій. Ми повинні перемогти разом і ми переможемо!».

Голова Парламенту Республіки Молдова Ігор Гросу подякував українському колезі за високий рівень проведення та організації Саміту і наголосив, що Молдова готова до подальшого міжпарламентського співробітництва задля того, щоб боротьба України завершилася якнайшвидше. «Ми маємо багато можливостей і спільних проектів і це має стати постійним партнерством у подальших наших відносинах як наших парламентів, так і  наших країн», — наголосив Ігор Гросу.

Голова Скупщини Чорногорії Даніела Джурович також запевнила українського колегу у потужній та сталій підтримці України Чорногорією.

«Чорногорія буде підтримувати вашу країну і народ. Ми щасливі бути вашими друзями!», — наголосила Даніела Джурович.