Хорватія надасть підтримку Україні у медичній та психологічній допомозі постраждалим від війни громадянам, — Віцеспікерка Олена Кондратюк зустрілася з Міністром здоров’я Хорватії Вілі Берошем

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
24 жовтня 2022, 18:21

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк провела робочу зустріч із Міністром здоров’я Республіки Хорватія Вілі Берошем на полях Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи. 

Обговорили, зокрема, погіршення гуманітарної ситуації в Україні, у зв’язку з масованими терористичними атаками росії на мирні українські міста та об’єкти критичної інфраструктури.

«Через воєнні злочини та теракти армії рф в Україні щодня збільшується кількість загиблих і поранених цивільних. За даними ООН, станом на жовтень 2022 року, задокументовано 15 956 випадків загибелі або поранення наших громадян. Генпрокуратура України наводить страшні цифри: 420 загиблих українських дітей і 820 поранених діток», — повідомила Олена Кондратюк.

Також вона додала, що зростає кількість українців, які стають вимушеними переселенцями: «З 24 лютого свої домівки були змушені покинути 14 мільйонів українців. Сьогодні 7,7 мільйона наших громадян залишаються за кордоном, перебуваючи під тимчасовим захистом у країнах Європи. Унаслідок атак держави-терориста росії на українські міста може статися нова хвиля вимушеної міграції, з огляду на складний зимовий період», — зауважила Віцеспікерка.

«Водночас російськими окупантами було зруйновано та пошкоджено майже тисячу медичних закладів в Україні. Ми потребуємо підтримки ЄС і таких дружніх країн, як Хорватія, у забезпеченні доступу до сучасних медичних послуг та реабілітації тих, хто найбільше потребує такої допомоги», — зазначила Олена Кондратюк, акцентувавши, що це передусім стосується постраждалих і поранених українських дітей, а також наших військових і ветеранів.

«Звертаємося до хорватської сторони за допомогою у побудові реабілітаційних центрів, наданні медичного обладнання для лікування й реабілітації поранених. Нам також необхідне додаткове навчання психологів для роботи зі звільненими з полону та їх сім'ями», — наголосила Заступниця Голови Парламенту України.

Олена Кондратюк повідомила, що, на сьогодні, Україна вже має понад 850 тисяч ветеранів, а після Перемоги України їх кількість разом із членами сімей зросте до 3-3,5 мільйона: «Серед них багато поранених, тих, хто пройшов полон. Очікується, що понад два мільйони ветеранів та їхніх близьких потребуватимуть додаткової психологічної реабілітації — орієнтовно по 160 тисяч осіб на місяць».

Вона підкреслила, що українські військові шпиталі, на які зараз переважно покладені ці завдання, на жаль, не справляються із масштабом й об'ємом робіт, не вистачає ресурсів та кадрового забезпечення.

«Під час зустріч із Вілі Берошем домовилися скоординувати спільні зусилля Українського Парламенту, Уряду та Мінветеранів України разом із Міністерством ветеранів та Міністерством здоров’я Хорватії для вирішення всіх цих нагальних проблем. Насамперед — визначити необхідний об'єм допомоги й наявні можливості для її якісного та ефективного надання», — повідомила Віцеспікерка.

Зі свого боку, Міністр здоров’я Республіки Хорватія Вілі Берош запевнив, що Мінветеранів і Мінздоров’я Хорватії візьмуть під особисту відповідальність питання лікування та реабілітації українських військових: «Хорватія готова надати Україні всю необхідну допомогу та підтримку».