Заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики О.Мошенець: Спеціальний трибунал щодо злочину агресії росії проти України - обов’язкова умова післявоєнної справедливості

Інформаційне управління
18 жовтня 2022, 20:23

237-й день незламна Україна протистоїть російському повномасштабному вторгненню. Попри складні умови війни, систематичні ракетні удари рф по містах і селах, культурним та інфраструктурним об'єктам, українці роблять все, щоб наблизити Перемогу. У цьому наша сила, міць і безмежна любов до Батьківщини!

Водночас, ми відчуваємо лють за кожну вбиту дитину, за понівечені долі та зруйновані оселі. Ми прикладаємо максимум зусиль для Перемоги і прагнемо справедливості.

Весь демократичний світ підтримує нашу державу. Під час міжнародної конференції у Гаазі скоординовано зусилля міжнародної спільноти, спрямовані на розслідування злочинів, скоєних росією в Україні та забезпечення правосуддя.

На жаль, зараз не існує міжнародного суду чи трибуналу, який міг би притягнути до відповідальності вище політичне та військове керівництво росії за вчинення злочину агресії проти України.

У своїх зверненнях, зокрема, і до учасників конференції у Гаазі, Президент України Володимир Зеленський неодноразово наголошував на необхідності офіційного визнання росії державою - спонсором тероризму та створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України.

Нещодавно, міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви виступили зі спільною заявою,

закликавши Європейський Союз разом із міжнародними партнерами допомогти Україні створити Спеціальний трибунал з розслідування злочинів російської агресії, який буде судити вище керівництво рф. Вони наголосили: в той час, як Міжнародний кримінальний суд буде переслідувати осіб за воєнні злочини, геноцид і злочини проти людяності, відповідальністю Спеціального трибуналу буде саме злочин агресії.

На сьогодні діє додаток Eyewitness to Atrocities, розроблений Міжнародною асоціацією адвокатів, що дозволяє людям на місцях документувати воєнні злочини. Цей додаток є одним з інструментів для збору інформації для суду. Він фіксує місце фото та відео, вежі мереж мобільного зв'язку, джерела поширення вай-фай та локацію за GPS. Це важливо задля уникнення підробок відео чи зображень перед наданням до Міжнародного кримінального суду чи до Офісу Генерального прокурора.

Закликаю всіх міжнародних партнерів посприяти якнайшвидшому створенню Спеціального трибуналу, щоб покарати тих, кого, на жаль, не можуть "дістати" Міжнародний кримінальний суд та інші діючі судові інституції світу.

Вкотре дякую всім світовим лідерам за підтримку України - вона дуже важлива. Разом переможемо!