Народні депутати пропонують механізм збільшення пенсій за рахунок внесків меценатів

Інформаційне управління
16 жовтня 2022, 16:42

Верховна Рада України працює над законопроєктом, що дозволить пенсіонерам, які отримують менше як 3 тис. грн, збільшити виплати за рахунок добровільних пожертв. Меценат зможе сам обрати підопічного й перерахувати йому гроші.

Як розповіла народна депутатка, членкиня Комітету з питань бюджету, ініціаторка цього законопроєкту Леся Забуранна, відповідний документ перед внесенням до Ради був погоджений і з Пенсійним фондом, і з Міністерством соціальної політики, і з Міністерством фінансів.  

«До повномасштабної війни ми багато говорили про пенсійну реформу, перехід на багаторівневу систему, створення можливостей накопичення пенсій. Однак сьогодні склалася ситуація, коли це не можна впровадити так швидко, як хотілося б. Крім того, Пенсійний фонд був завжди дотаційним, він потребував підтримки з державного бюджету. Зокрема, тільки цього року понад 200 мільярдів гривень піде з держбюджету до Пенсійного фонду, щоби люди вчасно отримали пенсію. Тож ідея надзвичайно актуальна», – зауважила політикиня.

Вона пояснила, що запропонований законопроєкт дає можливість у тій мірі й у тій кількості, яка дозволяє з економічної точки зору, поповнювати не лише рахунок для людини, яку є бажання підтримувати, а й для себе також.

«Зараз багато жінок перебувають за кордоном. Вони зберігають робоче місце, але ЄСВ за них підприємство не сплачує. У них виникає прогалина у страховому стажі. Завдяки пропонованому документу українці можуть вплинути на розмір своєї майбутньої пенсії. Часто буває так, що людина працює, але отримує мінімальну зарплату. Відповідно, сплачується мінімальна ставка соціального внеску. Однак є можливість за рахунок родичів доплатити, тож у достроковій перспективі можна на стабільній основі подбати про своє майбутнє, збільшивши розмір пенсії», - наголосила Леся Забуранна.

Вона додала, що пропонована система дуже проста: зареєструвати і сплачувати внески можна буде через портал «Дія». Це за кілька хвилин дозволяє зробити внесок і за себе, і за іншу людину.

Народна депутатка також зазначила, що наразі розглядається ідея створення реєстру, своєрідної бази даних із якоюсь короткою історією тих, хто найбільше потребує підтримки. Таким чином потенційні меценати зможуть обрати собі того, кому вони прагнуть першочергово допомогти.