Виступ Заступниці Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк на саміті Голів Парламентів G20

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
06 жовтня 2022, 17:46

 

Speech at the G20 parliamentary summit

Dear Ladies and Gentlemen, dear excellencies! 

I have the honour to represent to the Summit our Unbreakable, Independent and Brave European country - Ukraine.

The whole world is talking about our country, everyone admires the bravery of the Ukrainian people.

 They admire the will for life, the yearn for freedom and the bravery for peace.

And most importantly, the fight for the right of own independence! 

Through these long days and nights of air sirens, shellings of Ukrainian cities, the abuse of women and children, torture, rape, shootings of civilians and other war crimes commited by the Russian Federation - the world witnessed the genocide of the Ukrainian people by Russia.

It will be a special honour for me to address you in the Ukrainian language on behalf of the Parliament of Ukraine and the Ukrainian people.

The Ukrainian language, which the aggressor wants to "denazify", but in fact to destroy together with the Ukrainian people.

And that is why I want all the nations of the world to know,  hear and respect the Ukrainian language.

 

Користуючись нагодою я хочу передати слова вдячності Індонезії від Президента України, від парламенту України та Українського народу.

За підтримку вашою країною резолюції Генасамблеї ООН «Агресія проти України» щодо негайного виведення всіх своїх збройних сил агресором – рф - з території України в її міжнародно визнаних кордонах.

Цю резолюцію підтримала 141 держава світу.

І ми вдячні кожній країні, яка обрала сторону добра. Це дає надію на те, що світ усе ще здатен відрізняти добро від зла, світло від темряви.

Сьогодні ми говоримо про неприпустимість повернення до найгірших практик колоніального минулого, які добре відомі багатьом суверенним державам і націям.

Спроби нав’язувати цілим народам свою волю погрозами, примусом і навіть ядерним шантажем.

Спроби брехнею ввести в оману цілий світ.

Агресор – рф - продовжує в Україні жорстокі злочини, масові вбивства та тортури мирного населення, нищить інфраструктуру, проводить фейкові референдуми.

Особливим цинізмом характеризується справжній намір рф здійснити незаконну анексію тимчасово окупованих територій України в Луганській, Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях, як це було в Криму в 2014 році.

Тим самим рашистський режим грубо порушує всі існуючі принципи та норми міжнародного права, ставить під загрозу всю архітектуру міжнародної безпеки та підвищує ризики глобального військового конфлікту.

Звертаюся до лідерів Парламентів країн учасників Саміту, до всіх законодавчих органів країн світу, які розуміють вагу і цінність поваги до міжнародного права – не  лише засудити… А за жодних обставин не визнавати результати фейкових «референдумів», проведених під дулами автоматів російських військових на тимчасово окупованих територіях України.

"Статут ООН говорить однозначно. Будь-яка анексія території однієї держави іншою державою в результаті погрози силою або її застосування є порушенням принципів Статуту ООН та міжнародного права".

На цьому наполягає і Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Ми солідарні із закликом Антоніу Гутереша «працювати разом, щоб покласти край цій руйнівній і безглуздій війні та підтримати Статут ООН і міжнародне право».

Україна найбільша держава Європи і те, що відбувається в нашій країні, безпосередньо впливає на світову економіку та фінансові ринки, продовольчу та енергетичну безпеку, безпеку довкілля.

Російська війна проти України однаково негативно відчувається на всіх континентах від Європи до Африки, від Азії до Північної та Південної Америки.

Ця війна породжує соціальну напругу і політичну нестабільність в інших країнах, б’є по добробуту громадян, провокує підвищення цін на все.

Проте Україна навіть в умовах повномасштабної війни забезпечує продовольчу безпеку та рятує десятки і сотні тисяч людей від неминучого голоду у вразливих регіонах світу.

В рамках Зернової ініціативи ООН Україна експортувала понад 5 млн тон пшениці та інших культур.

 Ми безоплатно, в якості гуманітарної допомоги передали 50 000 тон українського зерна Ефіопії та Сомалі.

 Тому що для України – людяність і допомога тим, хто її потребує – це не порожні слова, а цінності.

У нас достатньо зерна, щоб задовольнити власні потреби та допомагати іншим. Ми могли б зробити набагато більше для країн Африки, Азії та усього світу в питанні забезпечення продовольством.

Для досягнення однієї з ключових цілей сталого розвитку людства – подолання голоду, як явища. Але для цього Україні потрібен мир та безпека.

Нам потрібні не просто посередники у досягненні миру, а союзники, гаранти і партнери, готові зробити свій внесок у спільну справу.

Саме парламентська дипломатія стає важливим інструментом у протистоянні російській агресії, зокрема у форматі Міжнародної Кримської платформи.

Зараз триває підготовка до проведення Першого парламентського саміту Кримської платформи 25 жовтня в Загребі, Хорватія.

На ньому буде можливість обговорити всі актуальні питання в контексті звільнення Кримського півострова від російської окупації.

Користуючись нагодою, ми запрошуємо та очікуємо, що представники парламентської миролюбної спільноти країн G19 приєднаються до цієї унікальної події.

Шановні колеги, питання досягнення миру в Україні – це питання спільної відповідальності.

Світ не може дозволити собі залишити Україну на одинці з агресором. Країну співзасновницю ООН, державу яка добровільно, в ім’я миру відмовилася від третього за потужністю ядерного арсеналу на планеті.

Лише разом ми можемо вижити і продовжувати жити в безпечному та щасливому світі.