Верховна Рада України прийняла Закон, який посилює адміністративну відповідальність за незаконну торгівлю пальним

Інформаційне управління
06 жовтня 2022, 17:17

 

Верховна Рада прийняла в цілому проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за незаконну торгівлю пальним» (реєстр. №2515).

Законом доповнено Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 1611 «Порушення порядку торгівлі пальним», згідно з якою:

Оптова або роздрібна торгівля пальним без державної реєстрації суб’єктом господарювання або без одержання документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачено законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди),

- тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією пального, транспортних засобів, ємностей та обладнання, що використовувалися для реалізації такого пального, грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Інші порушення правил торгівлі пальним, крім передбачених частиною першої цієї статті, -

тягнуть за собою накладення штрафу від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов'язані з отриманням доходу у великих розмірах, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією пального, транспортних засобів, ємностей та обладнання, що використовувалися для реалізації такого пального, грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Отримання доходу у великих розмірах матиме місце, коли його сума у тисячу і більше разів перевищуватиме неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

   Реалізація положень проекту сприятиме протидії незаконній торгівлі пальним, забезпечить належне адміністрування підакцизних товарів та ефективне реагування уповноважених державних органів на факти порушення правил торгівлі пальним.