Олена Кондратюк: Велика Британія не визнає результатів незаконних референдумів та візьме участь у Першому Парламентському саміті Кримської платформи

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
05 жовтня 2022, 08:31

 

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася зі Спікером Палати громад Парламенту Великої Британії, Сером Ліндсі Гойлом.

Робоча зустріч відбулася в рамках Саміту Голів парламентів країн G20 у Джакарті, Індонезія.

Від імені Верховної Ради України та Українського народу Олена Кондратюк подякувала дружній Великій Британії за лідерство у санкціях проти рф та всебічну допомогу, яка надається Україні з початку повномасштабного російського вторгнення.

Віцеспікерка відзначила значний внесок Великої Британії у забезпечення обороноздатності України, фінансової стабільності, підтримки економіки, наданні прихистку і гуманітарної допомоги українцям.

Зокрема, Уряд Сполученого Королівства виділив понад 2,3 млрд фунтів стерлінгів на потреби ЗСУ у вигляді надання зброї та техніки. Окрім того, дано старт програмі тренування 10 000 військовослужбовців ЗСУ у Великій Британії, створено можливості для лікування до 50 поранених українських воїнів щомісяця.

«Велика Британія гостинно прихистила понад 100 000 українців і оголосила про надання 400 млн фунтів стерлінгів фінансової та гуманітарної допомоги Україні. Ми щиро вражені тим, що деякі члени британського Парламенту надали свої квартири і будинки для тимчасового проживання українських родин. Вдячні за таку дружню підтримку і солідарність у непрості для Українського народу часи»,  наголосила Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради України також висловила вдячність за потужний санкційний тиск, який Велика Британія чинить на росію з перших днів масштабної агресії проти України.

Було введено санкції проти більш ніж 1600 російських фізичних, юридичних та пов’язаних з рф осіб. Також заблоковано російських активів на 900 млрд фунтів стерлінгів у британських та світових банках.

Віцеспікерка українського Парламенту наголосила, що на фоні спроб рф анексувати тимчасово окуповані території України, вкрай важливим є подальше посилення санкційного тиску на рф, а також створення стратегічного партнерства по лінії Україна-Велика Британія-Польща.

Своєю чергою Сер Ліндсі Гойл зазначив, що Велика Британія не визнає результатів незаконних референдумів і спроб анексії рф українських територій. Сполучене Королівство триматиме незмінний курс на всебічну підтримку України, її суверенітету і територіальної цілісності. Керівництво Парламенту Великої Британії також візьме участь у Першому Парламентському саміті Кримської платформи, що відбудеться у Хорватії наприкінці жовтня.

Водночас Олена Кондратюк висловила упевненість, що Велика Британія буде залишатися головним партнером не тільки у збройній відсічі росії, а й у відбудові України.

«Вітаємо ініціативу Великої Британії взяти шефство у відбудові Київської області. Цінуємо ініціативу Великої Британії організувати проведення на своїй території міжнародної конференції з питань відбудови України у 2023 році»,  підкреслила Заступниця Голови Верховної Ради.