Системне наближення національного законодавства до права ЄС є одним з пріоритетів парламенту

Інформаційне управління
04 жовтня 2022, 17:40

 

На цьому наголосив заступник Керівника Апарату Верховної Ради України – керівник Головного юридичного управління Михайло Теплюк під час відкриття євроінтеграційних тренінгів для співробітників Секретаріатів Комітетів та Дослідницької служби Верховної Ради України.

Тренінги проводяться спільно з Програмою USAID «РАДА: наступне покоління» та проєктом ЄС «Association4U» на тему «Наближення законодавства України до права ЄС: принципи та інструменти».

Під час дводенних інтерактивних семінарів їх учасники не лише поліпшують свої знання про право Європейського Союзу, а й обговорюють його у контексті української євроінтеграції та розглядають корисні інструменти і найкращі практики адаптації національного законодавства. 

Окрім того, планується коротка сесія для народних депутатів України, які є членами підкомітетів з питань євроінтеграції.

Як зазначив Михайло Теплюк, відповідно до Постанови №2483-IX від 28 липня, парламентські профільні комітети створили у своєму складі спеціальні підкомітети з питань адаптації законодавства України до положень права ЄС та виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції.

Також Михайло Теплюк зауважив, що під час створення євроінтеграційних підкомітетів конкурси на нові посади не проводилися і штат не збільшувався, тому відповідні посадові обов'язки поклали на працівників Секретаріатів Комітетів. Тож нині задля успішного виконання завдань вони потребують спеціалізованих знань у сфері європейської інтеграції. Саме тому, на думку Михайла Теплюка, фахові тренінги з питань права ЄС стали для Апарату не лише актуальними, а й необхідними: «Це початок роботи, оскільки процес адаптації законодавства країни до законодавства ЄС – це завдання, яке виконуватиметься не один день. Я вірю, що спільними зусиллями ми впораємся з цим надзвичайно відповідальним історичним завданням, яке стоїть перед нинішнім поколінням українців. Питання адаптації законодавства буде виконане на належному рівні».

Учасників також привітали й міжнародні партнери, які організовують євроінтеграційні тренінги для Верховної Ради.

Провідний експерт проєкту ЄС Association4U із апроксимації законодавства Цезар Герма, який проводить тренінги для співробітників Парламенту, вважає, що адаптація українських законів – це масштабне завдання: «У рамках вступу до ЄС майже всі сфери українського законодавства більшою чи меншою мірою вимагатимуть наближення до права ЄС. Це означає, що Верховна Рада частіше й інтенсивніше працюватиме з правовими актами ЄС, що, у свою чергу, потребує зміцнення її інституційної та експертної спроможності».

Директор Офісу USAID з питань демократії та управління Марк Еллінґштад заявив: «Наша програма «РАДА: наступне покоління» спрямована на те, щоб інституційна та аналітична спроможності парламенту дозволяли ефективно розглядати та ухвалювати законодавчі акти».

За словами керівника відділу Належного врядування та верховенства права Представництва ЄС в Україні Ксав’є Камю: «Сьогоднішні тренінги знаменують собою початок безперервного навчального процесу, під час якого представники Парламенту можуть набути експертизи щодо права ЄС та методів наближення законодавства. Це важливо, оскільки допомагає краще готувати якісні закони і контролювати їх виконання».