Націоналізовані російські активи працюватимуть на економіку України: частина їх може буде передана в управління АРМА, частина – Фонду держмайна, – голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха

Інформаційне управління
04 жовтня 2022, 13:05

 

Консультації між Парламентом, Урядом та Офісом Президента щодо питання націоналізації російських активів в Україні тривають досі. Зараз ідеться про список, до якого увійшло понад 900 об’єктів. Документ підготував Кабмін, який вивчив питання російських активів в Україні, сформував список разом із НАЗК та іншими структурами. Цей перелік був затверджений рішенням РНБО, яке було введено в дію Указом Президента. Тепер кінцеве рішення має ухвалити парламент. Потенційно вже цього тижня можна очікувати на ухвалення відповідного законопроєкту.

Про це розповів народний депутат, голова Комітету ВР із питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

«Нюанс полягає в тому, що націоналізація – це складний процес саме з юридичної точки зору. Це не просто введення санкцій, замороження активів чи арешт. Ідеться про передачу майна у власність держави. Тож, щоби в України не було надалі проблем, судових позовів, цей процес необхідно провести максимально правильно. Тут треба бути дуже обережним у формулюваннях», – зазначив парламентарій.

За його словами, держава не зацікавлена в тому, щоби позбавляти людей роботи, особливо в нинішніх умовах війни, коли бракує робочих місць. Відповідно, націоналізація не передбачає закриття підприємств, а просто зміну власника – із приватного на державу.

«Також це введення адміністрації, яка продовжить роботу підприємства й докладе всіх зусиль для того, щоби люди не залишилися без роботи й надалі відбувалася операційна діяльність. Наприклад, саме так діє АРМА… Я думаю, що частина конфіскованих активів буде передана в управління АРМА, частина – Фонду державного майна. Крім того, можуть бути виставлені на перепродаж корпоративні права, щоб новий приватний інвестор зміг викупити бізнес і продовжити його роботу. Просто це буде не російський, не ворожий інвестор», – зауважив Дмитро Наталуха.

Він вважає, що ймовірність судових позовів проти України щодо націоналізованих об’єктів є вкрай низькою.

«Світ уже зараз чудово розуміє, що діяльність РФ повністю показала себе як незаконна, тож далі будь-які претензії суто юридичного характеру виглядатимуть смішно. Після того, як Росія відмовилася від юрисдикції Міжнародного суду з прав людини та подібних, вона сама собі перерізала шляхи до користування міжнародними юридичними інструментами в майбутньому», - сказав політик.

На його думку, після перемоги України у світі буде колективний консенсус щодо подальшого використання російських активів на користь України для відшкодування збитків, завданих варварськими діями окупантів на нашій території.