Україна-НАТО: вступ до Альянсу підтримує переважна більшість українців

Інформаційне управління
04 жовтня 2022, 15:30

 


Україна зробила визначальний крок, зафіксувавши де-юре бажання якнайшвидше увійти до Організації Північноатлантичного договору (НАТО). 30 вересня Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Прем’єр-міністр України  Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до Альянсу у пришвидшеному порядку.

Щоб реалізувати ініціативу нашої країни із забезпечення гарантій безпеки, потрібне досягнення консенсусу усіх членів НАТО щодо вступу України, оскільки рішення про це мають ухвалити всі країни-учасниці блоку.

Скептикам варто бути обережними у своїх прогнозах, адже вже 2 жовтня, дев’ять країн-членів НАТО (Чехія, Естонія, Латвія, Литва, Північна Македонія, Чорногорія, Польща, Румунія та Словаччина) спільною заявою підтримали членство України в Альянсі. Також позитивний меседж дала Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі, на пресконференції з державним секретарем США Ентоні Блінкеном, зазначивши, що: «…Україна має бути членом НАТО. Таку позицію ми відстоюємо вже понад десятиліття. І ми віримо в політику «відкритих дверей»».

Таким чином, станом на 4 жовтня всього 11 членів НАТО підтримали подання Україною заявки. До названих держав приєдналась також Хорватія.

Однак, є й інші думки щодо заявки України на вступ до НАТО. Зокрема, президент Болгарії  Румен Радєв вважає, що рішення про вступ України до НАТО має бути ухвалене лише після того, як Україна та росія узгодять та імплементують «чіткі параметри мирного врегулювання конфлікту».

Попри такі думки, незворотний процес розпочався. А успіхи Збройних Сил України, які, у тому числі, стали можливими у зв’язку із адаптацією та прийняттям стандартів НАТО, обмальовують чіткі контури такої перспективи. До того ж, переважна більшість українців підтримує вступ України до НАТО: за даними опитування, проведеного групою «Рейтинг» і оприлюдненого 3 жовтня, на референдумі цю ініціативу підтримали б 83% громадян України. Це найвища підтримка за історію спостережень.

Україна розраховує, що всі без винятку країни-учасниці Альянсу підтримають цю заявку, адже саме в Україні сьогодні вирішується майбутнє євроатлантичного простору.

Заступник Голови Комітету       О. МОШЕНЕЦЬ