Не дозволимо росії захопити наш кіберпростір, - Комітет з питань цифрової трансформації

Інформаційне управління
03 жовтня 2022, 19:39

 

Сьогодні, 3 жовтня, у Комітеті з питань цифрової трансформації під головуванням Олександра Федієнка відбулась робоча нарада щодо кібербезпеки країни. Участь у заході взяли представники РНБО, СБУ, СЗРУ, МЗС, Мінюсту, Держспецзвязку та НКЕК.

Від початку російсько-української війни, окупанти тимчасово захопили українські території, знищують українську телеком-інфраструктуру і намагаються будь-якими методами захопити наш кіберпростір. Зокрема, мова йде про цифрові механізми, які впливають на роботу цифрової інфраструктури.

Основна увага сьогоднішньої зустрічі була приділена реєстрації ІР-адрес на окупованих територіях, оскільки росія намагається вкрасти українські ІР-адреси шляхом реєстрації на своїх юридичних осіб, не резидентів України.

Наразі до RIPE NCC (регіональний інтернет-реєстратор для країн Європи, Близького Сходу і частини Центральної Азії) вже звернулись власники ІР-адрес, що надають послуги електронних комунікацій на тимчасово окупованих територіях України, щодо отримання погодження на закріплення власності вищевказаних ІР-адрес замість України за російськими юридичними особами. Це питання важливе, оскільки зволікання із вживанням відповідних заходів з боку України збільшує ризики для стабільності роботи інтернету в регіоні.

Учасники наради напрацювали механізми з обмеження операцій трансферу з субєктів-резидентів України на будь-яких інших. Також до RIPE NCC планується направити лист з переліком заходів для вирішення даної проблеми та задля захисту українських власників адресного ІР-адрес, які опинилися на окупованих територіях.

Захищаємо український кіберпростір!

Разом переможемо!