Народні депутати Михайло Радуцький та Олена Шуляк відвідали медичні установи Умані

Інформаційне управління
03 жовтня 2022, 12:35

Голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький разом із міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком та головою партії «Слуга народу» Оленою Шуляк відвідали медичні установи Умані: міську та районну лікарню.

«Разом з міністром запропонували медикам, як можна покращити надання медичної допомоги та знайти додаткові кошти на фінансування. Один з пріоритетів НСЗУ - це лікування інсультів. І міська, і районна лікарня законтрактовані з НСЗУ на надання цієї послуги. До першого закладу «швидка» щорічно доставляє 240 пацієнтів з інсультом, до другого - 450. Бачимо, що жодна лікарня не зайнята на повну потужність, хоча вони знаходяться поряд одна з одною. Доцільно об’єднати дві лікарні у медичне територіальне об’єднання, щоб лікувати інсульт в одному з них, а в другому - надавати інші послуги. Госпітальна рада у регіоні має визначити, хто надає дану послугу та не дозволити дублювання функцій, як це зараз відбувається в Умані» - повідомив Михайло Радуцький.

Він також повідомив, що на зустрічі з депутатами-мажоритарниками від Черкащини та керівниками медзакладів регіону обговорили особливості впровадження інфраструктурного етапу медреформи.

«За словами Віктора Ляшка, з наступного року інфраструктурний етап медреформи стартує за чотирма пріоритетними напрямками: лікування інсультів, інфарктів, пологах та онкології. Госпітальні ради на місцях мають проаналізувати мережу лікарень та визначити, які з них можуть стати загальними, кластерними та надкластерними. У загальних надаватимуть базові послуги, у надкластерних - проводитимуть найскладніші операції», - поінформував Михайло Радуцький.

За його словами, МОЗ представило перший варіант схеми госпітальних округів, заснований на статистичній інформації з електронної системи охорони здоров’я. Наразі профільне міністерство проводить зустрічі у регіонах, де обговорює зміни до цієї схеми, щоб врахувати місцеву специфіку надання медичної допомоги.

«Зустріч вийшла продуктивною: на більшість запитань разом з міністром відповіли. В той же час бачу, що роз'яснювальні поїздки регіонами потрібно продовжувати. Саме так досягнемо консенсусу в підходах до ефективного використання ресурсів у межах госпітального округу і зможемо забезпечити доступність, якість та безоплатність медичної допомоги для людей», - наголосив Голова Комітету з питань здоров‘я нації.

Він зазначив, що паралельно із впровадженням нового етапу медичної реформи починається моніторинг якості послуг. У липні Верховна Рада ухвалила закон, який надав НСЗУ право на це.